用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖濟各英文小學涉嫌知法犯法
go

聖濟各英文小學涉嫌知法犯法 [複製鏈接]

聖濟各英文小學涉嫌知法犯法

[size=x-large]聖濟各英文小學涉嫌知法犯法[size=x-large]請教育統籌局公正撤查

聖 方 濟 各 「 偷 雞 」 設 筆 試

教 育 統 籌 局 禁 止 小 一 和 中 一 設 任 何 入 學 筆 試 , 但 據 學 童 教 育 中 心 Churchill Chamber 所 知 , 私 立 的 聖 方 濟 各 英 文 小 學 仍 「 偷 雞 」 舉 行 筆 試 。 本 報 記 者 日 前 以 家 長 身 份 致 電 查 詢 , 職 員 表 示 去 年 已 設 有 筆 試 ; 但 當 再 以 記者 身 份 查 詢 時 , 該 校 職 員 卻 矢 口 否 認 。

教 統 局 發 言 人 稱 , 直 資 和 私 立 小 學 必 須 預 先 通 知 局 方 約 見 報 名 學 生 的 日 期 , 以 便 當 局 派 代 表 列 席 , 確 保 校 方 不 舉 行 任 何 形 式 的 測 驗 。

聖 方 濟 各 英 文 小 學 校 長 梁 偉 才 否 認 有 筆 試 , 指 是 家 長 一 場 誤 會 , 「 我 地 面 試 期 間 先 設 小 組 制 , 之 後 再 逐 個 面 試 , 老 師 怕 D 同 學 仔 悶 , 畀 支 筆 佢 地 畫 下 野, 畫 完 張 紙 就 掉 。 」 蘋果日報

[size=x-large]請教育統籌局公正行事撤查下BK(私 立)聖方濟各家長網上舊有對話:學校多年來都有筆試                         

Re: 聖濟各英文小學涉嫌知法犯法

仲以為私校可以考筆試,所以聖方濟各才公然選用筆試招生。哈哈!聖方濟各偷雞-以筆試選取學生,學校當然有錯,此等行為更做成壞榜樣,有教壞學生之嫌!

教改之後,聖方濟各一直都是以筆試招生,但教統局全不知情,那教統局都有失職之過。簡直莫名其妙!

我不明白為何收生不可以考筆試??? 既然是私校, 學校就有權去揀選他們認為理想的學生. "能者居之", 考筆試----幾公平呀, 總比搞珠(像買六合彩般靠運氣)好得多   

醒目開學勳章 王國長老

係禾! 都好多年啦.........教統局唔係真係咁"無知"下話

聖方濟各年年都有有考筆試la, 但係個校長居然話無。            

同意.
ShirleyLeung 寫道:
我不明白為何收生不可以考筆試??? 既然是私校, 學校就有權去揀選他們認為理想的學生. "能者居之", 考筆試----幾公平呀, 總比搞珠(像買六合彩般靠運氣)好得多   
綽盈媽咪 ;-)

我有幾個問題

1.考筆試係咪就可以分別出高/低智能既小朋友?
2.有筆試考,你會唔會狂操小朋友paper?
3.有些小朋友考筆試係強項,但有些小朋友則不,點樣去照顧不同差異既小朋友,令到佢地都係公平呢?

非常同意.
而且很多家長選校,也是漁翁刹網般.
個人認為, 考試形式不重要, 最重是有得選擇.
只要是好學校,便有人去爭了.

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

ShirleyLeung 寫道:
--------------------------------------------------------------------------------

Good Hope好似都要畫畫,唔知算唔算筆試?仲有一份幾詳細

雖然係私校,但都遵守政府規則去辦學,係政府監管不力.
不係筆試既好處同唔好處!私人公司都要跟遊戲規則!
陳守仁係第二次收生都係用筆試,佢仲係直資,兩頭 kept 水,証明教統極"費",點解只係針對sfa,經常有位人士通緝佢!

原來收生唔可以考筆試 , 舊年(96年)小一收生考左以下幾間...........

九龍塘聖家(後補位) -- 中英數筆試, 無口試, 無家長面試

陳守仁(後補位)  ---- 中英數筆試,  小組面試(家長陪同)

天神(後補位)  ---  無筆試, 只有小朋友小組面試, 無家長面試

德望(後補位)   --- 有面試,  畫圖畫算唔算筆試先

除了sfa, 聖家, 陳守仁都違規, 相信唔止呢3間呢  

licca 寫道:

I also heard that KTS has written test  

陳守仁第二輪收好多人,就叫後補位???甘佢後補位都唔可以筆試個喎!

licca 寫道:
原來收生唔可以考筆試 , 舊年(96年)小一收生考左以下幾間...........

九龍塘聖家(後補位) -- 中英數筆試, 無口試, 無家長面試

陳守仁(後補位)  ---- 中英數筆試,  小組面試(家長陪同)

天神(後補位)  ---  無筆試, 只有小朋友小組面試, 無家長面試

德望(後補位)   --- 有面試,  畫圖畫算唔算筆試先

KTS 沒有筆試。

HuiTung 寫道:
[quote]
licca 寫道:

I also heard that KTS has written test   [/quote]
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

KTS 沒有筆試?  咁考乜  

哩個主題唔係講 KTS 喎~~~

有需要在其他主題再傾。
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

我相信有潛質既小朋友唔係一定有準備就好的...因為我見過活生生既例子,無準備就等於讀唔到高程度學校/會學得慢d,似乎未必了....

操小朋友paper為左單一考試,我'自己'覺得不值,小朋友一生中,不只為了考試而活.....所以應著眼係較闊的世界....

呢個麻....我想講既唔係對小朋友,因為順得哥情失嫂意..做校長點做丫....照顧得做paper強項既小朋友,又照顧唔到其他...我覺得唔係做paper叻,個小朋友就叻(唔係講其他範疇..eg音樂),單單係學業,做paper唔叻既小朋友,知識未必比識做paper既小朋友差.....

[quote]
River2004 寫道:
Good Hope好似都要畫畫,唔知算唔算筆試?仲有一份幾詳細

Ben,

我八下姐    

‹ 上一主題|下一主題