用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 學生
go

學生 [複製鏈接]

學生

個仔未放學回家,他的同學打電話來我家,我拿起電話聽,他對我說講粗口....問候我呀ma....比你會點....   
feel-good ;-)問余何意棲碧山,笑而不答心自閒。桃花流水窅然去,別有天地非人間。

Re: 學生

一定同你呀仔有仇
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

細路仔想玩下、貪得意整鬼人嗟 :idea:

好有禮貌咁問候下佢xyz

nfl421421
我嬲都現在,幾日個仔嘅同學都唔講sorry!
我對個仔講,他一日不講,家中不準接聽他電話,cut過他線,他都不怕。  
都唔知還有什麼方法教訓到佢!激氣!
feel-good ;-)問余何意棲碧山,笑而不答心自閒。桃花流水窅然去,別有天地非人間。

唔駛激氣
下次再打黎就問個細路"你幾時上黎呀"(平靜地答)

追查番呢個學仔既電話............
跟住.........
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

這個同學和你小朋友有過節?
feel-good 寫道:
nfl421421
我嬲都現在,幾日個仔嘅同學都唔講sorry!
我對個仔講,他一日不講,家中不準接聽他電話,cut過他線,他都不怕。  
都唔知還有什麼方法教訓到佢!激氣!

我未見過他的,記得他每次找我仔都好有禮貌,唔該前唔該後的,與我兒結識都有半學期啦!但未去到來我家玩的地步。
我想不到他為何無理頭講粗口罵我,(只是玩嗎?)
我個仔知我嬲,時代他對我講sorry,但問來問去都不肯說點解他要罵我?
我好小氣架,問題在他罵我呀ma,我條氣頂住....     

我今早對我仔講我在bk開topic,比他看過,他一定會話比那同學知,相信他會到來看的,大家比啲教育給他吧!

講真比我都嬲,但為何你個仔會代他講sorry而不是叫他向你講呢?     

而家的細路,出口成文已見怪不怪,只要不是出自自己細路的口,已算安慰.個人認為這次是一個機會讓你去引導囝囝,教佢知道日常生活中,周邊必有同學習慣以粗口作為溝通的語言,但自己則要清楚介定自己是不是想做這類人,而強調現在媽媽受到了這種侮辱不要緊,但希望自己的囝囝不會以同樣的方法去對待其他人,因實在是很難受的,也不宜強迫這位同學向你道歉,才顯得媽媽是有恕人的氣量,須知朋輩的影響力是很重要的,萬一他的同學他都認為講粗口很平常,反之你很老土,囝囝便會因你的強迫道歉而開始覺得你討厭,無謂將人地教仔無方的結果而影響你同囝囝的關係,只須不斷提醒囝囝,要懂得分辨甚麼說話是不應出自自己口,媽媽是可接受在你嬲的時侯,偶爾說一兩句粗口來發泄情緒,但千萬不可成為習慣,因為媽媽會痛心的─希望我的意見可以讓你平息一點 :wink:

個仔當我面前打比佢叫過他講,他和我仔講了幾句便收線,我仔對我話,他知我嬲,接著咪我仔對我說sorry囉!
都唔知點解,有時我會想,會唔會是我仔好嬲我,時常對同學說得多,所以....但我有直接問仔,他說不是....但他與那同學無嘈交....我當時有想過打電話去找他家長,但個仔話上過他屋企,佢呀ma都是用粗口罵他。

剛看到mother-cat我明啦,謝謝你提點!

你有冇諗過你呀仔對尼個同學做過d咩嘢呀 點解佢須要咁做呢? 唔通佢癲嗎?毛啦啦鬧人   平心靜氣諗諗先吧
‹ 上一主題|下一主題