用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優仔仔好百厭
go

資優仔仔好百厭 [複製鏈接]

資優仔仔好百厭

我在BK看到很多媽咪說自己的資優仔仔難教,上課挑戰老師,無大無細,態度囂張,自把自為,仲比老師日日罰.點解D'百厭'資優兒大都是仔仔?我都唔想用'百厭'呢個形容詞,但是學校的老師,甚至校長都係gum,時時當他們是trouble maker.其實,肯用耐性去和他們溝通,他們是會很合作的.為甚麼老師校長們常常用一般學生(仲要係女同學)的行為作為'乖'的指標? 搞到D資優仔仔好似無處容身gum~真難過.怪不得資優生常常批評師長不公平,確實係gum.有幾多老師校長有資優教育的訓練?~大家吐吐苦水吧!     

Re: 資優仔仔好百厭

樓主乜妳遇到這樣的事?講黎聽聽。

我仔仔未做評估,但我發現有資優媽咪所講的行為,例如有次老師教環保,老師說人類要保護環境,否則,好多動物就會像恐龍gum絕種la.我仔仔(P1)就好大聲gum說no,no,no,恐龍是因為有個星球撞擊地球,然後... 沒有食物而絕種.....仲有恐龍時代沒有人類.....老師聽了就叫我仔仔move the clip (他學校有一個牌,如給老師口頭警告便要把自己號碼的夾子移去黃色或紅色,類似足球的黃牌和紅牌).Gum我仔仔就更激氣(好似沒有人理解他gum),於是伸條利出來'喵'左老師一下...結果...就要見校長囉,個校長仲寫信比家長,交代他怎樣怎樣教我仔仔!我問仔仔校長有沒有問他事情的始末,他說沒有,只是解釋'喵'老師這行為不對....點解校長唔問清楚D呢?老師校長gum對我小朋友,我仲要在仔仔面前講好說話 ’老師校長想你好’,怕他不喜歡上學呢...真委屈!!     

所以在這裡有不少家長為了那些比較活躍,無論在言語或行為上的小孩子,選擇那些較易接受這類兒童的學校。記得最近一次出席學校為小朋友攪的視像會議之後,校長講了一番說話,大意是叫家長(由其是我因為佢用我果囝做sample)不要為外面那些不接受自己小朋友而傷心...我都知自己果個係百厭囝又口多 ,不過佢真係幾好彩,學校(幼稚園)又接受到佢,對我地D家長都好好。今年9月上小一,我都係為佢選這一類小學,等佢唔駛日日畀老師罰而乜都學唔到。

'不要為外面那些不接受自己小朋友而傷心'呢句話好令人振奮啊!剛剛出去曬相,天朗氣清,仔仔總會長大,我們要好好珍惜和他的關係,大家互勉,謝謝!

請問你選了哪間學校?可以PM我.

我覺得你唔好支持佢呢d行為,呢d叫eq差....好大聲咁挑戰老師??咁老師顏面何存..第時大個,都會因呢d行為而不受歡迎,比起而家可能後果更嚴重,佢地係某部份係啱(答案),但要教佢地點樣表達,係學校受下呢d苦,總好第時做野時先黎比人教,我女都時常挑戰大人,好多時都係人地唔啱先,但佢既處理返法有問題,我會教佢正確既處理方式...呢點真係好重要,千期唔好比佢誤會咁既行為>>大聲落人地面係啱.....我相信老師都係罰佢咁大聲講野/'喵'人,無顧人地感受,斷估唔會罰佢話恐龍唔係咁死法掛,佢地第時都要'容'入社會的呀........
ffma2007 寫道:
我仔仔未做評估,但我發現有資優媽咪所講的行為,例如有次老師教環保,老師說人類要保護環境,否則,好多動物就會像恐龍gum絕種la.我仔仔(P1)就好大聲gum說no,no,no,恐龍是因為有個星球撞擊地球,然後... 沒有食物而絕種.....仲有恐龍時代沒有人類.....老師聽了就叫我仔仔move the clip (他學校有一個牌,如給老師口頭警告便要把自己號碼的夾子移去黃色或紅色,類似足球的黃牌和紅牌).Gum我仔仔就更激氣(好似沒有人理解他gum),於是伸條利出來'喵'左老師一下...結果...就要見校長囉,個校長仲寫信比家長,交代他怎樣怎樣教我仔仔!我問仔仔校長有沒有問他事情的始末,他說沒有,只是解釋'喵'老師這行為不對....點解校長唔問清楚D呢?老師校長gum對我小朋友,我仲要在仔仔面前講好說話 ’老師校長想你好’,怕他不喜歡上學呢...真委屈!!     

對於他的衝動行為,我們已經解釋過千百遍,但是仔仔偏偏在我們看管範圍以外時出事,真是鞭長莫及....有點筋疲力盡....是否要他自己去撞下板,他才會真正'領會'到社會的規律? 有D人話大大下等他心智成熟,追到他的智力,情意和情緒便會穩定,便無咁衝動la, gum仲要等幾耐呢? 請問有咩好'橋'呢?帶他上EQ course有無用ga?     

其實我女既情況都多多少少同你仔好似,所以有感而發....我而家就係等佢撞撞下板,等佢真正咁知道人地係咩感受,我又係解釋過千萬次,佢都聽唔入耳,同佢地自我為中心都會有關係.......我地既責任係係佢地錯既時候指正佢,督促佢*,幾時佢先睇得通真係天先知道,有朋友話eq course係可以幫到d既,或者睇下心理醫生都可以,我女果時睇左心理醫生就好d,但始終係要佢地自己明白,同佢埋佢真係要自己肯去控制下自己先得
p.s.*仲有係佢地乖既時候跨張咁讚下佢地啦....

請問你有沒有同學校的老師講你個女係資優,我怕講左老師以為家長'懶'口力,仲更加討厭我個仔.   

對於他的衝動行為,我們已經解釋過千百遍,但是仔仔偏偏在我們看管範圍以外時出事,真是鞭長莫及....有點筋疲力盡....是否要他自己去撞下板,他才會真正'領會'到社會的規律? 有D人話大大下等他心智成熟,追到他的智力,情意和情緒便會穩定,便無咁衝動la, gum仲要等幾耐呢? 請問有咩好'橋'呢?帶他上EQ course有無用ga?     

非常同意Sindy的講法,資優都要學"禮貌"嘛。我仔也會犯類似毛病,所以我常同仔講,呢d叫無禮貌。舉個例子,我公司有位同事,做事積極爽快,很有水準,可惜在一次與客的會議之中,得罪客人也不自知。客人在閒話中說錯了4大會計師行的舊名稱,他即"疾"客說現在已改名啦.....,表達方式極不禮貌,要其他人幫他兜返,真失禮和embarrassed。

除了指出孩子不對的地方,也要教他遇到同樣情況應怎樣表達,甚至不用表達。例如老師說錯東西,某情況下不是一定要糾正老師的,因為糾正老師背後的目是什麼呢?想突出自己,還是這個錯誤影嚮很大?又或者這個錯誤不是整個主題的重點,不用浪費時間討論。

我諗要睇下遇到咩老師,有d未接受過資優智識既老師,就算同佢解釋小朋友因為資優,所以有咁既問題都無用,我就會費事講,好好彩我女呢兩年既老師都好好,好主動關心囡囡,好主動提出點樣家校配合,所以我係有將囡囡既問題同老師講,好多時囡囡既百厭野都照實講添
請問你有沒有同學校的老師講你個女係資優,我怕講左老師以為家長'懶'口力,仲更加討厭我個仔.   

資優仔最緊要教佢紀律
帶佢學下踢波個d, 係一d 正式的隊伍

yeungmum 寫道:
資優仔最緊要教佢紀律
帶佢學下踢波個d, 係一d 正式的隊伍

我num個個資優兒的媽咪都有"強力"地教佢地守紀律,可惜事與願違,他們就是天不怕,地不怕,甚至獎勵,讚賞也不稀罕......
帶佢學打波,培養team spirit當然想la,但好擔心又比人投訴...最後我選了學tennis,幾個人一班,仲要係大仔班(10-16歲),對一個小一學生來說幾有挑戰性,gum佢就有D心機學...
我都知要老師或者活動的性質去遷就他不是太好,始終要他自己融入,但有苦自己知,逼不得已吧!     

醒目開學勳章

同意yeungmum,Sindy,ttamy123所講,都係唔好立亂撐個小朋友,佢地應該學多d 人情 同 eq.

好似我囝囝三年級,今日响學校上堂傾咗句計,其實好小事,但俾着個好嚴o既老師捉住,話要罸佢寫"xxx五十次",囝囝除咗資優仲有d書寫困難架,咁小事罸抄咪都幾慘,囝囝仲同我講,打算就咁exactly寫一句"xxx五十次"就算......佢話到時會同老師再辯論一番喎.....   

你都估到如果佢咁做明日交罸抄時o既後果將會係點,咁我咪係唯有苦口婆心咁同佢分析咁做o既後果囉,囝囝結果都肯照老師意思去抄.......但我都唔會阻止囝囝多交一張,因為佢覺得老師句說話係可以有兩個解釋亦係無可厚非,我估老師最多俾佢激一激,鬧佢一兩句同唔收兩份啫,都怕唔會罸佢再多抄一次啩.....

其實以我囝囝o既書寫困難,我係大條道理可以同老師要求"減刑",但咁咪盞令囝囝以後响學校有恃無恐,d老師慢慢都會放棄去教好教乖佢,咁最後都係自己囝囝餂底咋.

恕我直言,其實我覺得你囝囝有d挑戰老師既權威(呢d係資優孩子既通病)都唔係咁好呀,因為咁我覺得老師仲要抄多雙倍添呀,hehe,我阿女就成日都係有d咁既想法,走精面......唉....我呢幾年d iq都覺得高左.....因為要同佢地鬥腦筋......  

yywhk 寫道:

好似我囝囝三年級,今日响學校上堂傾咗句計,其實好小事,但俾着個好嚴o既老師捉住,話要罸佢寫"xxx五十次",囝囝除咗資優仲有d書寫困難架,咁小事罸抄咪都幾慘,囝囝仲同我講,打算就咁exactly寫一句"xxx五十次"就算......佢話到時會同老師再辯論一番喎.....   

稀罕>>>呢個字用得好呀....之前真係諗唔到咩形容詞形容佢呀....

甚至獎勵,讚賞也不稀罕......

醒目開學勳章

Sindy,

唉!你誤會佢啦,其實佢唔係挑戰老師既權威,佢返咗制服團隊成年,從來冇老師或團體導師complain 佢d態度有問題,反而話俾我知佢對規則係會好嚴格遵守架,囝囝佢會守規則,但會返嚟同我呻話好慘呀......咁咁咁呀.....

因為佢o既表現,學校社工同我講俾佢去學校一個俾d過躍兒o既活動......想揾佢幫手平衡吓嗰d細路喎,
我問過囝囝同班其他咩人參加,佢數出嚟,我都覺得社工冇呃我.

我估囝囝佢話要抄一句,純只係想揾方法抄少d,佢係對文字表達好敏感架,咁既然罸則模稜兩可,咁就當然抄少唔抄多啦....但佢其實都sense 到呢個方法可能有問題,所以攞出嚟同我講,老師連手册都冇寫,囝囝唔主動同我講,我又點知吖?!

唔係要為佢辯護,只係資優兒人人情況不同,真係佢父母先有機會最了解佢.

Sindy 寫道:
恕我直言,其實我覺得你囝囝有d挑戰老師既權威(呢d係資優孩子既通病)都唔係咁好呀,因為咁我覺得老師仲要抄多雙倍添呀,hehe,我阿女就成日都係有d咁既想法,走精面......唉....我呢幾年d iq都覺得高左.....因為要同佢地鬥腦筋......  

[quote]
yywhk 寫道:

[/quote]

醒目開學勳章

嘻嘻! 囝囝剛放學返嚟,我問佢有冇交罸抄,佢話有,我追問一張定兩張呀??? 佢話一張.....咁你話佢交咗邊張??? 所以我都好了解囝囝o既心態其實都唔算係想挑戰權威o既.

yywhk      
你已經壓力好大了,即使沒有人明白你,也不要緊,好好保重,別再理會外間不必要的指點,令自己百上加斤。
因為無論你已經付出多大努力,
只要你稍為想向人傾訴,
你一樣得到唔同聲音的批評。
只要難得你能明白孩子,那孩子已經很幸福了。
最慘的是連自己最親的人都不諒解自己。這很容易便會諗埋一面 :cry:
yywhk 寫道:
Sindy,

唉!你誤會佢啦,其實佢唔係挑戰老師既權威,佢返咗制服團隊成年,從來冇老師或團體導師complain 佢d態度有問題,反而話俾我知佢對規則係會好嚴格遵守架,囝囝佢會守規則,但會返嚟同我呻話好慘呀......咁咁咁呀.....

因為佢o既表現,學校社工同我講俾佢去學校一個俾d過躍兒o既活動......想揾佢幫手平衡吓嗰d細路喎,
我問過囝囝同班其他咩人參加,佢數出嚟,我都覺得社工冇呃我.

我估囝囝佢話要抄一句,純只係想揾方法抄少d,佢係對文字表達好敏感架,咁既然罸則模稜兩可,咁就當然抄少唔抄多啦....但佢其實都sense 到呢個方法可能有問題,所以攞出嚟同我講,老師連手册都冇寫,囝囝唔主動同我講,我又點知吖?!

唔係要為佢辯護,只係資優兒人人情況不同,真係佢父母先有機會最了解佢.

[quote]
Sindy 寫道:

[quote]
yywhk 寫道:

[/quote] [/quote]

今日返去仔仔學校幫手搞function,見到阿仔的確是多口D,又常常不舉手便回答老師問題(但佢有留心聽ga),聽故事時仲第一個坐在老師面前,坐得好好wo,情況沒有老師說的那麼嚴重,心安D啦.反而見到坐向後排D怕醜女同學,又唔答問題,又唔舉手問問題,我仲擔心D.

叮鈴的說話好令人感到安慰.

有機會大家都要去學校看看仔仔的學習情況啊!
‹ 上一主題|下一主題