用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HELP!咩叫verb form呀?
go

HELP!咩叫verb form呀? [複製鏈接]

HELP!咩叫verb form呀?

Comp錯了好多 verb form 呀!

咁咩叫verb form呀?
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

Re: HELP!咩叫verb form呀?

你點知你錯左好多 verb form 0既?
今年會考難D定係舊年難D呀?

Verb Forms
English verbs come in several forms. For example, the verb to sing can be: to sing, sing, sang, sung, singing or sings. This is a total of 6 forms. Not many, considering that some languages (French, for example) have more than 30 forms for an individual verb. English tenses may be quite complicated, but the forms that we use to make the tenses are actually very simple! With the exception of the verb to be, English main verbs have only 4, 5 or 6 forms. To be has 9 forms. Do not confuse verb forms with tenses. We use the different verb forms to make the tenses, but they are not the same thing.

Examples:
to cut has 4 forms: to cut, cut, cutting, cuts
to work has 5 forms: to work, work, worked, working, works
to sing has 6 forms: to sing, sing, sang, sung, singing, sings
to be has 9 forms: to be, be, was, were, been, being, am, is, are

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

唔該你先!     

Miss 話我D comp錯好多verb form 喎。

應該今年CE淺D,因為AB卷混合了。
好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

beverly@mimi

我想您不是今年會考生吧? Verb form 還未弄清楚是甚麼東東,老實說,我的兒子只是讀很傳統的中文小學,都知道甚麼是 Verb form 呢!     

VERB FORM 即係動詞既不同型態﹐例如以go 呢個動詞為例:base form~go, progressive form~going諸如此類!
老師話你寫文成日錯verb form,
即係話你知道係咩tense...但係你串錯字﹐例如writing 你串咗writting...swim過去式你串咗swimmed 等!
如果你想改善呢方面既問題﹐多留意verb table!對於有懷疑既verb 要查清楚字典!希望幫到你!

我想答你是的!
因為這些東西早已忘記了!

2bzmummy 寫道:

我想您不是今年會考生吧? Verb form 還未弄清楚是甚麼東東,老實說,我的兒子只是讀很傳統的中文小學,都知道甚麼是 Verb form 呢!     

唔該你呀!     

仲有4日溫!     

kitkitaunt 寫道:
VERB FORM 即係動詞既不同型態﹐例如以go 呢個動詞為例:base form~go, progressive form~going諸如此類!
老師話你寫文成日錯verb form,
即係話你知道係咩tense...但係你串錯字﹐例如writing 你串咗writting...swim過去式你串咗swimmed 等!
如果你想改善呢方面既問題﹐多留意verb table!對於有懷疑既verb 要查清楚字典!希望幫到你!

那您努力吧 !      

beverly@mimi 寫道:
我想答你是的!
因為這些東西早已忘記了!

[quote]

[/quote]

哈哈!我知呀!因為我五月四日都要監考啊!五月五日準備好收音機未?唔好帶MP3啊!唔得架!
你努力吧!如果你想快既!教你!上網打IRREGULAR VERBS去SEARCH下...
應該搵到一D要背既特別VERB FORM...
另外!你仲記唔記得D 轉過去式/加ING 既RULES?
過去式:1.一般動詞加ed...
2. y字尾而尾二個字母唔係aeiou 就刪y加ied... 例(studied)
3.y字尾字而尾二係aeiou 直加ed 例(stayed)...
4.尾二字母係aeiou 而尾三唔係的將最尾既字母double 例( dropped) ,否則只需加ed 例(repeated)

ing form:
rules與past tense form 類似﹐除咗ie字尾字會將ie刪除變y 例如lie 變lying!

祝你會考成功!

仲有四日就考﹐點解你仲online既?快d offline 努力溫書啦!

thx.

[quote]
那您努力吧 !      

因為仲要上網download番D mock exam Ans (有6份麻)

宜家先去offline

Thx你 D information     
宜家仲串緊D生字

努力中架啦!

點解有六份咁多?明明考三份paper 咋喎!
補習社俾你架?
放鬆d﹐grammar 只佔你作文既一小部分!
最緊要你文章既organisation同埋要寫多d points.

係夜校既六份mock paper
我無補習的

but paper 1A also need grammer

thx.

點解有六份咁多?明明考三份paper 咋喎!
補習社俾你架?
放鬆d﹐grammar 只佔你作文既一小部分!
最緊要你文章既organisation同埋要寫多d points.

Paper 1A 又係睇POINT 緊要多於GRAMMER...

係 ans D short Question/Long Question 錯晒D grammer = no marks

填open cloze D 又要grammer,填對D字,錯grammer= no marks

Paper 1A 又係睇POINT 緊要多於GRAMMER...

PAPER 1A喎!
以我所知唔係你講到扣得咁重架喎!
不過我今年果班係中四!考新會考課程!我今年都係初次教會考班!

下,個miss咁講既!

我都係like 以前既syllabus   (以前MC多,好D架!我repeat的)

PAPER 1A喎!
以我所知唔係你講到扣得咁重架喎!
不過我今年果班係中四!考新會考課程!我今年都係初次教會考班!

噫...咁你分清咗  NUMBERS/WORD CHOICE/ TENSES/SPELLING 同MISSING WORDS等未架?我覺得呢PART 比較易拎晒D分!

[size=medium]未架!     

open cloze隨心想到咩就填咩囉     

噫...咁你分清咗  NUMBERS/WORD CHOICE/ TENSES/SPELLING 同MISSING WORDS等未架?我覺得呢PART 比較易拎晒D分!

‹ 上一主題|下一主題