用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 而家唔再同囡囡温默書...........慘不忍睹!!!!!!! ...
go

而家唔再同囡囡温默書...........慘不忍睹!!!!!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

而家唔再同囡囡温默書...........慘不忍睹!!!!!!!

囡囡讀緊小一, 個性比較懶散, 吓吓要我放工返黎先做功課, 敎得功課温唔到書, 成日話唔識做, 其實系唔想做. 如果有默書, 仲慘.......所以決定唔再同佢温, 要佢自己承擔後果.....結果英文默書得27分,  今日要中文默書又唔知會點.....
好彩默書唔計考試分, 我先咁勇......      

Re: 而家唔再同囡囡温默書...........慘不忍睹!!!!!!!

kianmama,

我個女9月份小一,都係要我督促,自己唔自動做功課的。大家交流下,support一下吧。

Ellen

Re: 而家唔再同囡囡温默書...........慘不忍睹!!!!!!!

乜咁好,默書唔駛計分。
有d學校,連平時功課寫字靚唔靚,都計入平均分度,
讀中那些學校,父母真係苦不堪言了。

醒目開學勳章

大家真系要交流一吓點様對付d小魔怪.

我囡囡讀緊這間學校點止默書唔計考試分, 連評估試都唔計分, 有時我特登唔同佢温書, 睇吓佢進度去到邊, 到考試先同佢温d唔得嘅科目.

Re: 而家唔再同囡囡

其實慘的仲有老師, 因為要持續性評估, 所以不只默書, 連一些功課的成績也要計分, 分數很"濕碎", 有些家長亦很緊張, 令老師給分時也很頭痛, 家長亦很辛苦.

事實上考試的分數不是最重要, 最重要是你的小朋友究竟識了多少. 平日一定要溫習, 否則到了考試才溫是不夠. 一來未必夠時間溫好, 二來只為考試而溫的書, 以後一定不會記得, 一年積一年, 好快學生的成績便會很差, 生字不明又不懂讀, 自然不知老師上課時說甚麼, 便沒有心機上課了.

我都明家長很辛苦,又要返工又要照顧小朋友, 小朋友返完全日堂亦很累, 但你也要天天和她溫習.

請問係邊間小學,持續性評估係咪唔洗考試,不過連功課的成績也要計分嗎?????   
number1229 寫道:
其實慘的仲有老師, 因為要持續性評估, 所以不只默書, 連一些功課的成績也要計分, 分數很"濕碎", 有些家長亦很緊張, 令老師給分時也很頭痛, 家長亦很辛苦.

事實上考試的分數不是最重要, 最重要是你的小朋友究竟識了多少. 平日一定要溫習, 否則到了考試才溫是不夠. 一來未必夠時間溫好, 二來只為考試而溫的書, 以後一定不會記得, 一年積一年, 好快學生的成績便會很差, 生字不明又不懂讀, 自然不知老師上課時說甚麼, 便沒有心機上課了.

我都明家長很辛苦,又要返工又要照顧小朋友, 小朋友返完全日堂亦很累, 但你也要天天和她溫習.

唉! 我都好想學

醒目開學勳章

number1229,

我很認同妳的講法, 正因如此, 所以我想訓練囡囡可以自己先完成當天功課, 當我回家時幫佢對功課而不是我坐在她身邊陪她做功課, 我發覺陪她做功課後已經没有時間溫習, 好像每天的時間都不夠用, 要等到假日先可溫習, 而且我還有個讀小六的囝囝, 想起都想      

kianmama

我囝都係小一...有時佢都會扮野話有d功課唔識做要等我返去一齊做...但結果夜晚我坐向佢間離一粒聲都唔駛出...佢已經自己識得做晒...結果咪比我 & ...之後佢唔夠膽再話唔識...所以而家每晚我返到屋企就幫佢對功課...對完就溫默書...次次都攪到成差唔多9點先食飯

littlecat

我都有同感呀...成日 得多...大家都唔開心

[quote]
littlecat 寫道:
唉! 我都好想學

醒目開學勳章

littlecat,

其實我都和妳一樣, 為左小朋友學業唔開心, 我大囝讀緊小六, 成日覺得自己大個仔, 叫佢溫書佢話識晒啦, 點知今次程分試失手......唉    真系顧得大顧唔到細.

醒目開學勳章

Ivy124,

妳都好過我, 鬧完就唔夠膽, 我對付囡囡, 要叫佢老友出黎幫手先搗得掂佢(滕條)     

醒目開學勳章

Ivy124,

妳都好過我, 鬧完就唔夠膽, 我對付囡囡, 要叫佢老友出黎幫手先搗得掂佢(滕條)     

醒目開學勳章

Ivy124,

醒目開學勳章

醒目開學勳章

Ivy124,

妳都好過我, 鬧完就唔夠膽, 我對付囡囡, 要叫佢老友出黎幫手先攪得掂佢(滕條)     

kianmama

我有時都要出手架    完唔改唔聽我就要 唉...唔知幾時先捱完....重有5年呀

kianmama 寫道:
Ivy124,

妳都好過我, 鬧完就唔夠膽, 我對付囡囡, 要叫佢老友出黎幫手先攪得掂佢(滕條)     

各位:

持續性評估即係不停去評估一個學生, 包括平時的分. 即是大家所講的平時默書分, 做功課的分等等. 這不等同不用考試, 只是不用一試生死. 這方法有人喜歡有人討厭. 作為老師, 一次的評估當然做少好多功夫, 但持續去做, 可以見到個學生的平時功, 看看他是否有進步, 會否因考試壓力而令考試不好. 但有時很多的功課是家長做, 尤其是那些專題研習, 十之八九係家長做, 結果對無家長幫的又好不公平.

其實默書不好可以試下用一些趣味默書的方法, 多點用生活的例子加入內容當中. 教小朋友很需要耐性和技巧, 不好令他們無心再學, 假日試試多和小朋友讀故事書, 這是一個很好的方法.

number1229

我岩岩先鬧完,把鬼火 唔溫喇     

溫英文下下要小朋友死記係吾惦架.  生字會越黎越多, 課程亦會越黎越深.
要學好英文首先要教好小朋友識拼音先, 拼音係對小朋友日後有好大幫助的, 佢識得去拼音自然識得去讀字和易掌握到默英文生字.
香港教肓雖然重視英文, 但最差的是做吾到所有由幼稚園起都有拚音學.  

唉!! 依家D 傳
‹ 上一主題|下一主題