用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 而家唔再同囡囡温默書...........慘不忍睹!!!!!!! ...
樓主: kianmama
go

而家唔再同囡囡温默書...........慘不忍睹!!!!!!! [複製鏈接]

Re: 而家唔再同囡囡温默書...........慘不忍睹!!!!!!!

真係唔明點解現在的小學要全部轉晒全日制,
不但小朋友及家長身心疲累, 老師亦不輕鬆,
好懷念以前上下午校制, 以前番下午班,
放學後做功課到晚上,
早上又有時間自己溫習...

Re: 而家唔再同囡囡

我昨晚又同囡囡溫英文默書, 今次要溫兩張A4紙咁多既範圍, 再加unseen + phonics, 真係有排溫, 今次都既多生字, 雖然老師只係抽一段來默, 但都要全部識默. 我囡囡一路都有學phonics, 我都有教佢用phoncis記串字, 但都唔知點簡佢唔識用番出來, 我叫佢睇完一小段先默, 但次次佢都唔睇, 求求其其咁, 默一個就要提一個, 令到我好嬲, 又要出'藤條' 先會好d, 其實我覺得佢唔係唔識, 係佢冇心記

我仔仔9月升小1開頭都要適應默書既生活, 大概3.4次到, 他就適應了.   起初唔想默架, 不過而家就好輕鬆. 我在默書既過程中只比好小既壓力他.   最多默1 , 2次就算, 但默書成績就次次90+ 至 100.  點解 ?  因為, 我平時同佢溫串字多, 邊行邊串 (每朝上學都要10分鐘步行, 我在一路行一路傾計其間, 問下一個問下一個, 直到ok, 回家時才默)  有時, 將d字用歌仔形式唱出來, 有時, 就用併音併出來, 我仔仔學過併音, 所以我訓練他用耳朵聽音, 多過要他死記.
中文方面, 因他用普通話教學, 所以我會一路聽他背課文一路行返學校, 有時我唔識d讀音, 我會叫仔仔教, 一路研究一路教我, 他當咗做演講比我聽, 1d都唔覺得背書, 當ok.  回家就比他看幾分鐘, 跟住要他寫返出來, 1個半個唔識寫就叫他寫5次, 之後再默1次...收工.   仔仔問係唔係默曬, 我話係, 仲叫他快d收起本中文書, 佢問點解, 我會答....a 你都默識曬, 禁容易, 唔洗再讀啦~~  所以佢中文默書多數 (包括unseen)超過100分以上架.
我將中英文默書變做日成的事情 (如肚餓吃飯必然既事), 佢都慣咗, 所以在默書過程中唔比禁大壓力他, 自然默得好啦~~
註 : 我一定要他識d中文字及英文字, 他先可以禁屬寫出來架..  唔係死記個隻.   仲每次做閱讀理解功課時(中/英), 要他讀給我聽, 訓練他理解及oral及認字, 唔係我讀比他聽架.
每天做每日一篇都係他自己做, 之前聽音答題, 而家識睇題目作答.  進步咗好多.
露 絲 :-)

你講得啱,佢冇心記,對住本書幾耐都冇用,有心記幾分鐘就搞掂,總之就係皇帝唔急太監急,我地都係陪太子讀書!!!!

醒目開學勳章

露絲,

妳一定用左好多心機敎妳小朋友, 我相信除了妳的努力外, 妳小朋友比較受敎.
我由囡囡讀k2時已開始用遊戲形式串英文生字, 佢都很有興趣, 因為没有壓力, 而且幼稚園功課少. 自己可以完成, 待我放工回來, 可以很輕鬆和她溫書.
當升上小一, 情況完全不同, 要敎功課外, 又要備課, 跟本完全没有時間, 有時敎完功課就要    (讀上午校)我正考慮辭去工作, 但又怕經濟應付不來.   

number1229

幼稚園巳經係咁樣啦,
每個星期一次小評估,
一年4次大評估,
評估測驗寫字唱遊全部都計分,
即係日日都要溫書囉8-

)
number1229 寫道:
各位:

持續性評估即係不停去評估一個學生, 包括平時的分. 即是大家所講的平時默書分, 做功課的分等等. 這不等同不用考試, 只是不用一試生死. 這方法有人喜歡有人討厭. 作為老師, 一次的評估當然做少好多功夫, 但持續去做, 可以見到個學生的平時功, 看看他是否有進步, 會否因考試壓力而令考試不好. 但有時很多的功課是家長做, 尤其是那些專題研習, 十之八九係家長做, 結果對無家長幫的又好不公平.

其實默書不好可以試下用一些趣味默書的方法, 多點用生活的例子加入內容當中. 教小朋友很需要耐性和技巧, 不好令他們無心再學, 假日試試多和小朋友讀故事書, 這是一個很好的方法.

number1229

[quote]
kianmama 寫道:
囡囡讀緊小一, 個性比較懶散,

小朋友細可以蓋印仔儲分換礼物,一則有成功感,二則有礼物收。

[quote]
busymami 寫道:
[quote]

[quote]
[quote]

[quote]
[quote]

真係慘! 其實小朋友都好細, 有時家長要承認佢地O既能力不夠係事實. 唔係別人的孩子得=自己的子女都的. 有時小朋友真係未夠專心, 未能集中精神都唔奇. 六,七點起身, 做到九點幾, 有得做, 無得玩..其實大人都唔可以日日係咁. 做得快唔係可以休息或者玩下, 而係不停咁做, 做得快=做多D, 我地D醒仔女, 梗係慢慢做啦.  平日無得玩, 放假又無得玩...都係細路仔啫.  我諗一二年班真係家長要放手, 建立佢O既自信, 自理, 讓佢地從失敗中學習. 一二年班總算唔怕衰, 最緊要唔好怕讀書..係好難, 但好過佢見唔到呀媽就唔做野.

kianmama,
我用咗好多時間去研究的亦用咗唔同既方法.   因我要照顧兩個仔, 分不出時間來, 故此, 我一定要濃縮, 大仔方面..除考試要同他溫書外, 其他既野就要靠佢自己.  但細仔方面...剛剛要面對升小既問題及適應既問題, 所以我會比多d時間去照顧他多d, 因有前科教仔既經驗而得知黎緊將要面對既困難, 唔容許有小小既差池.  故此, 我一定要每方面都要配合到升小2打後既學校生活.

因為, 我先前都諗過(大仔果時), 好多媽媽及我家姐都認為小1係唔需要禁大驚小怪, 唔合格就由佢, 大d就ok.  我話你地知..係唔得的, 就算你比'保'習社都無用.  底層打唔好, 再上更加困難.  

我又深明死記是無用, 唔溫又唔得, 終於, 試試下, 我之前既講方是work的, 其實我而家都在變的, 諗到咩就變咩.
因時間唔多, 我在同細兒子溫書時, 是要令他真真正正識, 包括 : 就算默書其間, 我都用'買'問題式, 我出問題, 他寫下, 兼自由作答.  在這過程中, 他已溫'買'考試既問題.  (過程中, 他可以用到個腦去想野)
露絲,

妳一定用左好多心機敎妳小朋友, 我相信除了妳的努力外, 妳小朋友比較受敎.
我由囡囡讀k2時已開始用遊戲形式串英文生字, 佢都很有興趣, 因為没有壓力, 而且幼稚園功課少. 自己可以完成, 待我放工回來, 可以很輕鬆和她溫書.
當升上小一, 情況完全不同, 要敎功課外, 又要備課, 跟本完全没有時間, 有時敎完功課就要    (讀上午校)我正考慮辭去工作, 但又怕經濟應付不來.   

又要出'藤條'     !!
妳囡囡係咪小一? 又係幾辛苦, 鬼叫間學校甘深程度.
又unseen 又phonics...大人都死啦.
希望我乖囡讀小一時, 吾好甘深la!
[quote]
littlecat 寫道:
我昨晚又同囡囡溫英文默書, 今次要溫兩張A4紙咁多既範圍, 再加unseen + phonics, 真係有排溫, 今次都既多生字, 雖然老師只係抽一段來默, 但都要全部識默. 我囡囡一路都有學phonics, 我都有教佢用phoncis記串字, 但都唔知點簡佢唔識用番出來, 我叫佢睇完一小段先默, 但次次佢都唔睇, 求求其其咁, 默一個就要提一個, 令到我好嬲, 又要出'藤條' 先會好d, 其實我覺得佢唔係唔識, 係佢冇心記

其實, 媽咪又要返工, 又要教小朋友, 是最辛苦架...
我地要體諒她們, 因為時間唔多, 緊迫得制.
不如, 爸爸方面著手, 請他幫忙1部分, 而要求小朋友做1小部分, 禁媽媽回家便不用禁辛苦.  默書方面, 通常有1個星期溫習, 不如每日放工同女女溫小小, 到最後個晚/星期日默多一次.
女女方面, 可做獎勵計劃, 多d看故事書, 倍養大家既感情, 對管教女女會更上一層.

醒目開學勳章

我都有用蓋印仔儲分換礼物的方法, 儲滿100個有一份小礼物,我每次都比1x個印仔, 等佢更加有成功感. 但久而久之, 5太work, 我都要想吓其實辦法.

[quote]
ada0707 寫道:
小朋友細可以蓋印仔儲分換礼物,一則有成功感,二則有礼物收。

Hi littlecat,

我家的小朋友同你case相同呀,每星期英默都要出'藤條'自肯應真串字....真係好累呀!

最敝嚟頭同佢默完識咗....有時唔駛一個鐘頭佢已經唔記得咗喇.....有咩辦法可以改善嗎?

想問下你家小朋友學咗phonics對佢英默有幫助嗎? 另外有冇邊間學phonics好d介紹呀?

請指教....謝謝  

[quote]

醒目開學勳章

我就是想培養她自動自覺的學習態度, 所以首先不再和她溫默書, 要她我回家之前完成所有的功課.
其實知道她英文默書得27分, 個心好5舒服, 不理她是否不對呢? 但最後我都是決定不理她, 下星期又要英默, 我見她自動自覺在溫(以前不會), 雖然只是一陣, 但都有改善.  

[quote]
[quote]

醒目開學勳章

其實出'藤條'出得多佢地5怕架, 要用黎做"最後武器", 如冇必要不要隨便出動.......

[quote]
candycn 寫道:
Hi littlecat,

我家的小朋友同你case相同呀,每星期英默都要出'藤條'自肯應真串字....真係好累呀!

最敝嚟頭同佢默完識咗....有時唔駛一個鐘頭佢已經唔記得咗喇.....有咩辦法可以改善嗎?

想問下你家小朋友學咗phonics對佢英默有幫助嗎? 另外有冇邊間學phonics好d介紹呀?

請指教....謝謝  

[quote]
‹ 上一主題|下一主題