用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請家長分享叩門秘笈
go

請家長分享叩門秘笈 [複製鏈接]

請家長分享叩門秘笈

各位家長

交完抽獎表格, 跟著是預備最後一次考試.

由於抽獎只有60%能派到頭三個志願, 請有經驗的家長分享及指導應如何預備叩門, 提高成功機會.

如打算要叩兩間中學, 是否要與家人兵分兩路排隊呢?  要預備甚麼文件...........希望知多D可以醒目D.

Re: 請家長分享叩門秘笈

應該多留意心儀中學網頁,分分鐘有料到...以下一間雖然係中中,但於屯門區亦頗受歡迎(100%band1生),最近亦發放以下消息:

派位後本校候補學位自行收生(名額:約15名)
家長可於07年7月教統局公布升中派位期間,向本校申請入讀。
本校將因應情況,安排個別考核及集體考核(包括面試及筆試)。
申請程序:
填寫申請表,帶備身份證明文件、小五及小六成績正/副本,推薦信,派位證正/副本,課外活動資料及獎狀正/副本,考核費用$10。

10/7/2007 (星期二)     小學公布教統局中學學位分配結果;
12-13/7/2007 (星期四、五) 小六學生向獲派中學註冊
10-12/7/2007 (星期二至四) 申請本校候補學位,進行統一考核
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

007,

請問是??間中中,於屯門區亦頗受歡迎(100%band1生)

TamamaMummy 寫道:
007,

請問是??間中中,於屯門區亦頗受歡迎(100%band1生)

田家炳是也!(北區屯門兩間都咁正~難得!)
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

櫺囹桼 ,

多謝你教咁多. 請問使唔使寫信?

櫺囹桼 寫道:
應該多留意心儀中學網頁,分分鐘有料到...以下一間雖然係中中,但於屯門區亦頗受歡迎(100%band1生),最近亦發放以下消息:

派位後本校候補學位自行收生(名額:約15名)
家長可於07年7月教統局公布升中派位期間,向本校申請入讀。
本校將因應情況,安排個別考核及集體考核(包括面試及筆試)。
申請程序:
填寫申請表,帶備身份證明文件、小五及小六成績正/副本,推薦信,派位證正/副本,課外活動資料及獎狀正/副本,考核費用$10。

10/7/2007 (星期二)     小學公布教統局中學學位分配結果;
12-13/7/2007 (星期四、五) 小六學生向獲派中學註冊
10-12/7/2007 (星期二至四) 申請本校候補學位,進行統一考核

[quote]
JENWONG 寫道:
櫺囹桼 ,

多謝你教咁多. 請問使唔使寫信?

[quote]

JENWONG:
因為派位不理想先會叩門(應該係七月十日發生之事)...所以不用事先寫信,多留意心儀中學網頁(或打電話查詢)...萬一真係有需要...當日帶齊文件已經即刻知道有冇機會(考試)!

多謝資料.

係呀!要先問定心儀中學,叩門生要交D麥野資料,以上年大埔為例,有3間(最TOP果3間),只需放低你個人資料資料(無記錯係唔洗填表),你就可以走,好有機會收既(即少量人),佢先會CALL你去面試,因為佢地手上已經有一份自行時已面試,表現突出,但當時學位有限,未能錄的學生名單,當發現攪珠時亦未能派入,到時有很大機會再面試。
另外3間差不多80-99%都會見下,除非你是BAND3生∼∼∼其中一間要筆試。

今年有無改就唔知啦!

大家都知叩門位是很有限的.

基本上當你去叩門時你是放下你的資料然後回去等電話.

幸運的第一步是約去面試或筆試.

你如何被選中去面試/筆試呢? 當然是靠你呈交的資料. 最好包括一封給校長的信,附上你的成績表及課外活動資料等. 你是靠這些資料展示子女的實力了, 所以一定盡力做好準備.

要知道, 需要叩門即是派位未如理想, 如果等到這時才開始準備資料, 到時心慌慌, 手忙脚亂, 影印要排隊, 又要趕去學校, 搞到小朋友和你都可能失去信心.

除了準備好要交的文件, 就是要小朋友保持狀態作好面試和筆試的準備了.

面試方面, 上網或到圖書館找題目, 練習如何作答. 叫小朋友最緊要是有禮貌,有信心和淡定. 留意時事.

筆試方面, 嘗試向有子女在該校就讀的家長請教該校中一期中試考甚麼. 拿來參考參考. 看看你的目標學校是中文數還是英文數, 如果是英文數, 你就幫子女做定些準備.  簡單些, 也可以拿些中一的中英數練習給子女做做. 給他們見些較深的東西, 他們會有些心理準備. 請記住, 考筆試一定是深的, 因為學校只有好少位的, 到時無人怕打擊你的信心. 不過, 千萬要叫小朋友不要被份卷嚇怕, 盡力做就是了, 見到唔識的就留返有時間才做, 最緊要夠定.

(講你們知, 我的小兒子當年考插班, 一出考埸, 就跟我說: 好難好難,一定名落孫山. 我立即跟他說: 亞仔, "名落孫山"你都識, 咁你實掂. 不久, 學校來信說收他了.)

好啦. 我祝大家順順利利. 所有的準備只是有備無患而已.

記得派好位約埋錫仔媽咪去飲茶茶了....

錫仔媽咪錫自己的BB! 也錫大家的BB!:-P :-P 兩個寶貝已進中學. 喜愛與家長交流哺乳,親子,子女入學部 署及學習方面的心德. 祝大家快樂! :-P :-P

順帶提下, 好多時中學會係好快call你地囝囝囡囡去面試的, 所以鎮定平服的心情係好重要, 如果萬一真係派得唔好, 記得唔好怪囝囝囡囡, 要安慰佢地, 話佢地知呢個遊戲係咁玩, 唔係佢地既錯。先祈唔好大家一齊喊, 佢幾smart, 咁既情況下都表現唔到出黎。所以爹哋媽咪先要控制下自己情緒。

錫仔媽咪, Familychan

好多謝你們一群熱心家長的分享, 令我們不致太徬徨, 亦可作好預備.  謝謝!

若想購買英文數學補充練習, 有無好提議?

:-x  :

leema

多謝提點.

請問幾點派"小學公布教統局中學學位", 係咪間間都同一時間    

BB200200 寫道:
請問幾點派"小學公布教統局中學學位", 係咪間間都同一時間    

我地去年係8點要返到學校, 家長係操場等, 亞女上班房攞派位表, 大概8:30左右已經返落黎。
我唔知係唔係間間小學都同一時間, 但通常都會早, 好讓大家快點去找學校, 有人話小學係前一日已經從教統局度攞回派位表 (因為有人話有d老師會打電話比一d派得唔理想既同學作好準備喎, 唔知係真唔係。) 希望大家都唔會收到電話啦

多士姊姊:
我建議你先根據孩子的水準及意向定下目標,有個人立場,例如派到第幾志願先去叩門(有時間想下叩門路線),千其唔好到時被其他家長影響,因為到時好亂架,哭聲笑聲四起,你一句,佢一句,到時唔知信邊個好,本來都幾滿意唔洗去叩門都講到唔叩唔得,要搵更高學府!苦了自己,又嚇親個仔......
-幾滿意就互相祝福後快快走人,同個仔去HAPPY下(仲有PM我,等我都為你HAPPY)
-唔滿意就快D去叩門
如果你信得過班主任(佢值得你信既),先聽下佢意見都好架

Thanks !! leema

唔好意思, 仲有一個問題 -- 我之前填左30間中學個張表, 係咪學校唔比番     因為到而家佢地介未比番我  

家長存根嗰張會比番, 放心. 我阿仔已派咗番來 :

唔好意思, 仲有一個問題 -- 我之前填左30間中學個張表, 係咪學校唔比番     因為到而家佢地介未比番我  

下 !! 你收左, 尋日個女同我講話張表會派, 不過係派位個日派  

一樣的天空 寫道:

[quote]

[/quote]

下 !! 你收左, 尋日個女同我講話張表會派, 不過係派位個日派  

一樣的天空 寫道:

[quote]

[/quote]

BB200200
你填果份表係一式三份的, 其中一聯係家長存根, 學校一定會派番一份比你的, 不用担心, 可能行政上担誤左一d時間je。我細女前2日都派番lu。
‹ 上一主題|下一主題