用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基慧小學(馬灣) 馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部
go

馬灣基慧2009-2010年度小一新生俱樂部 [複製鏈接]

今日3pm幫囡囡到馬基交表, 原來已排到#203, 今年要入馬基要比去年困難, 希望各家長好運可以1st round入到.
   0    0    0    0

記得舊年放榜, 第一日要親身入去學校睇, 先有英文名及申請編號, 否則要第二日才上網, 而且只有申請編號, 所以家長要記得查翻申請編號, 還要預留星期三或四去學校註冊, 如果不用排隊, 十分鐘ok, 可以不用帶小朋友去.

Congratulation!   

原帖由 tramtram 於 08-11-24 11:47 發表
感謝主.

我囡囡成功左啦.
請各位多多關照

很明白大家的心情, 去年小兒入馬基前, 我也擔心小兒的適應, 但事實上小兒上學後很快已適應, 小朋友的適應能力真的很高.

今年輪到小女入小一, 但有去年經驗, 一d都唔擔心 !

提一提, 去年普教中班是抽籤, 但今年要面試, 如果家長想選普教中, 最好先給小朋友心理準備!

其實馬基有好多好家長, 舊年我都係得高人指點.希望大家繼續合作, 互相分享   
綜合回覆, 今年學校暑假要裝修, 所以冇課外活動, 未知是否有普通話預備班.
學校六月中會將有關校服. 書本. 校車資料寄給各小一生家長, 7/4日新生日可以即場買書, 買校服, 書包, 鞋, 訂校車.....(一條龍服務), 家長唔駛心急, 收到資料有任何問題再問 !  
去年小兒抽入了普教中班, 適應上冇問題, 開頭老師會有廣東話解釋, 慢慢增加普通話比例 ! 但也聽聞有個別小朋友感到吃力.

學校也開辦了第一次普通話家長班去幫助家長教導小朋友, 但人數太多, 我未抽到參加.  有關普教中, 去年也有家長在馬基另一主題中分享普教中的優劣, 家長可以參考!

面試未試過, 不知道是何形式, 但應該有普通話對答(可能只問小朋友, 也可能連家長都要問), 所以大家先比小朋友有心理準備 !

回覆 5# jk923 的文章

Hi jk923,

你太心急, 打左 星期一至四:8:40-5:45, 應該係 8:40-3:45pm.

上年我都係15. 16, 都唔知報唔報普教中, 後來我見到小一中文書內容, 決定以囝囝的中文識字程度來決定, 即係睇下囝囝識幾多中文字. 如果佢都識讀大部分小一中文, 咁就算聽唔明普通話, 都仲識自己睇, 咁最後就選了普教中啦!  

最初只打算試一年, 唔得最多出組, 不過經過一年, 囝囝的聽講能力都有進步, 中文都能保持90+, 所以小二會留在普教中班!

不過也有學過普通話的家長提出, 怕小朋友未學齊拚音, 會發音唔準!

中學都話可能要停課, 咁小學幼稚園都唔會復課啦!

囡囡畢業禮無限期壓後, 即係可能無畢業禮!? 跟住d暑期活動都唔知會唔會cancel, 真係好頭痛 !

如果唔復課, 新生日會唔會取消呢? 定係改為新生家長日就算?

買書家長可以代勞, 但買校服. 鞋.書包要帶小朋友, 唔通要家長自己去校服公司買? 普教中面試可能都要取消!

明天就會公佈, 不過官員都放左風復課機會好微, 打定輸數, 希望學校安排好d, 將影響減到最小 !

請問家長是否已經收到7/4 普教中面試安排 / 時間?  我仍未收到 !

荃灣家教會小一觀校

有興趣家長可到以下網址報名, 7/18截止 !

http://iworld.hkedcity.net/twpta

囡囡都係普教中班, 唔知幾時有分班表?

印象中, 白色外套都得 !  但囝囝唔怕凍, 去年都係十一月先比件藍色外套佢.  用藍色外套係因為怕佢太污糟.

開學後, 學校會安排影學生相, 家長唔晒一早影定.  去年囝囝d 學生相都ok!

唔知幾時先有小一編班名單呢?

回覆 1# YeungSiuB 的文章

我去年最後一日3pm幫囡囡到馬基交自行表, 已排到#203, 明報個網已經幾年冇更新過.

如果係net 62, 就算1st round 唔得, 都有2nd round, 到時唔計分, 大抽獎, 機會均等!

即係下星期中先有分班信, 等到頸都長!

回覆 4# YeungSiuB 的文章

我仲未收到信, 有冇家長已經收到?

Thank you very much.

囡囡 1D 班
‹ 上一主題|下一主題