用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文數
樓主: 甜甜公主
go

公文數 [複製鏈接]

if the "name" only maths, no one will pay money.
so many of them add xx maths, oxfxxx maths, kxxxx maths .................
for you pay comfortable.

原帖由 SARIDON 於 09-7-19 12:33 發表

Hi Fion_Chan,

請問邊位係briefing,(如果唔係指bk mommy,咁積係中文解釋既指出啦,咁究竟係邊個人地指出呢?) 係這個公文數topic裡佢都未出現過,我地冇人知佢講過???野。

係甜甜公主問:“公文數對小朋友數學成績有否 ...

Briefing是指每個小朋友開始公文時,公文教室要家長聽的一個簡介會,話說公文創辦人公文公先生原是中學老師,因要教個仔學懂計微積分(Calculus,入大學前的高中要學的)所以設計一套循序漸進習作比阿仔做,又掂,所以......。我以為呢度參與討論既公文家長對這"故事"都耳熟能詳......

原帖由 catcatmom 於 09-7-19 09:15 發表
係補品都好呀! 但係好多媽咪, 讀完無幫助先至唔讀, 邊個唔鍾意補品.

咁即係有人覺得食D維他命丸、XX補充劑會健康D,有D人瑞都只係粗茶淡飯咁囉。個個體質同心理要求都唔同既。當然維他命丸、XX補充劑都有好多牌子。

(申報:我仔仍然讀緊公文數架,讀左年半,佢地唔話停,我就由佢地架la,不過學校要考既,測考前都要操,除左四則混算公文計到爛熟個D就唔使溫。重有,我仍可維持每日只花佢地15分鍾做公文的承諾,超左學年數深左,就減張數。學校功課至係本位。即係,都有拍呢隻維他命丸,暫時覺得幾夾阿仔體質,但最緊要食飯。)

醒目開學勳章

我想俾囡返公文中文呀...想普通話進步d,大家認為有幫助嗎?

我囝囝在這暑假剛開始公文中,我覺得有幫助,讀音準了,見到"zh","sh","ch","r"記得自己捲舌,以前要提他才記得,也會自己留意4聲,雖然會重覆做,但我不會像英文般和他一齊做,我會叫他選一些聽不熟的練習,然後讀給我聽,進度都OK。

原帖由 MariaTsui 於 09-7-21 12:09 發表
我囝囝在這暑假剛開始公文中,我覺得有幫助,讀音準了,見到"zh","sh","ch","r"記得自己捲舌,以前要提他才記得,也會自己留意4聲,雖然會重覆做,但我不會像英文般和他一齊做,我會叫他選一些聽不熟的練習,然後讀給我聽,進 ...

2A前我都覺得好得

回覆 2# MariaTsui 的文章

請問除了一個功作紙,CD要不要另外加錢買的.幾多錢呀?另外每日要做多少頁中文功課呢?暑假比小朋友學都OK,但我怕開學無時間做公文中,咁咪晒錢.

原帖由 heiB 於 09-7-21 14:25 發表
請問除了一個功作紙,CD要不要另外加錢買的.幾多錢呀?另外每日要做多少頁中文功課呢?暑假比小朋友學都OK,但我怕開學無時間做公文中,咁咪晒錢.

中英文CD當然要另外比錢買啦,每日要做多少頁中文功課,5A課程每日大約10張左右;如果只計劃在暑假比小朋友學,不如唔好學,現在已經72X號,餘下只有一個多月……

如果家長是在職人士,又無時間比小朋友,基本功係有用,例如四則運算,小數等.上到中學階段,小朋友思考能力強,自制能力高左,市面上的數學練習已足夠他們做了,公文數對應付香港公開考試唔大.
有人話好,有人話唔好,總之"各之修行",對一個人是補品,另一個可能唔係,不可一概而論!市場上有各種形式數學教法,最緊要為自己小朋友找對方法,不要人云亦云!
申報:自己小朋友有上,但公文數打算上到中學時會cut.唔係話佢唔好,是知自己對小朋友在數學上有什麼要求和已盤旋怎去走數學條路.

回覆 2# SARIDON 的文章

每日十張咁多.放假就得,上學就辛苦了.

CD約$50-60元,至於每日多少張,要看小朋友的能力,通常10張一日,當然開學後,功課忙,可以減張數,如果只是想暑假學就不要報,因為只靠暑假,難見成效。

先聲明,這是本人的意見,亦是給各家長多角度參考之一,有說的對或不對都請多予以平常心看待。

我的小朋友今年將升小一,在K3的時候我幫他報了兩次試學,相隔大約半年。在第二次試學後還正式報讀。但基於本人特殊情況,我僅讓他上了一個月便停了。首先要強調,這並不完全是公文數的問題。但我本人的考慮是當他的數學基礎已能應付四則運算、分數和其他更深一些的範圍時,公文式便變得比較刻板和反而可能拖慢了他的腳步。令我猶豫的是,四則運算僅僅是數學最基本的,即使基礎很好,沒有在其他範疇配合也徒勞無益,否則亦可自行在家練習,毋須舟車勞頓地送和接。至於機械式的操練更令我擔心,我恐怕小兒太習慣容易和直接,當遇上需要思考和間接一些的數學時便會產生抗拒,縱然這可能僅是我杞人憂天,但亦希望能防患於未然。

我基於下列因素,最後決定放棄短短的公文數學習:

l
小兒的數學已有一定基礎;
l
我在能力範圍內會全力安排(自己教)他各方面的學習,當中尤以英數為主;
l
要從培養他觀念清晰、靈活思考和解決難題開始,因為讀數學並不能靠死記硬背;基於這一點,我認為奧數更適合所以我給他減少容易的操練而改為較吃力的思考。
l
與其舟車勞頓地送和接、交一定的學費學能力以內的內容,倒不如我把這些資源和時間重新分配來得更有效益。

簡言之,我覺得公文數比上不足,比下有餘,特別對於打好數學基礎來說是不錯的選擇,但對於較高程度的數學可能會產生過猶不及的效果。如果能付出較多的時間照顧小朋友的學習、或能花較多的時間和金錢尋找其他的機構及小朋友已有適當的基礎來看,坊間應有很多較公文數優勝的選擇。但如果小朋友的數學基礎較差及沒有參加任何課程,那參加公文數直到掌握了穩固的基礎亦是一個不錯的策略,然後便應該著重培訓他們思考和解決難題的能力。

無論如何,方法有很多,每位小朋友的環境和條件亦不一樣,而每一位家長對子女的期望和要求更各有不同,所以也沒有所謂最好或最差的方法,反而需要我們每位家長獨立地用智慧去分析甚麼和怎樣才能令我們的小朋友得到各自最適合的教育。

原帖由 Heidi媽 於 09-7-21 17:46 發表
我仔仔P.2, 學公文數學到H100終於停了, 亦不打算再學下去, 如果他想繼續學數, 我會考慮奧數.

原帖由 thomas_dad 於 09-7-22 23:17 發表
先聲明,這是本人的意見,亦是給各家長多角度參考之一,有說的對或不對都請多予以平常心看待。

我的小朋友今年將升小一,在K3的時候我幫他報了兩次試學,相隔大約半年。在第二次試學後還正式報讀。但基於本人特殊情況,我僅讓 ...

四式混算 + 份數,對 K3 來說,真是超晒班,天才,呢 d 都要去到好似是小三年班課程。

其實也不是這樣子,比較那些按照教育局指引的程度和家長來說可能是學前一點,但如果以小朋友的能力、扎好根基以應付未來的挑戰和對其他早有準備的小朋友而言,這些應該也不是很特別。我小朋友僅僅是普通的一個,甚至有很多比他各方面更早開始和程度更高。天才絕對說不上!

原帖由 happyvalley 於 09-7-23 00:36 發表

四式混算 + 份數,對 K3 來說,真是超晒班,天才,呢 d 都要去到好似是小三年班課程。

原帖由 thomas_dad 於 09-7-23 01:26 發表
其實也不是這樣子,比較那些按照教育局指引的程度和家長來說可能是學前一點,但如果以小朋友的能力、扎好根基以應付未來的挑戰和對其他早有準備的小朋友而言,這些應該也不是很特別。我小朋友僅僅是普通的一個,甚至有很多比 ...

多點給小朋友挑戰新鮮知識,學習的速度之快真會令我門難以想象的。

其實我都好苦惱,阿囡由K2頭7A開始讀數學(而家A),K3頭7A開始讀埋英文(而家2A),都好似唔學似人哋甘勁,佢同學仔數學已經升C,表姐英文已經升D,姑姐仲話慢,佢有問過我點解阿囡個間甘慢,我都唔知,但係我又覺得阿囡未到達那個水平,9月又升小一,阿囡讀果間係我哋個區係出咗名多功課同深D,又諗過如果CUT咗,我又唔識教,會唔會到時仲差...好煩....又唔知邊D野係arm阿囡.....請幫忙?

原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-29 00:22 發表
其實我都好苦惱,阿囡由K2頭7A開始讀數學(而家A),K3頭7A開始讀埋英文(而家2A),都好似唔學似人哋甘勁,佢同學仔數學已經升C,表姐英文已經升D,姑姐仲話慢,佢有問過我點解阿囡個間甘慢,我都唔知,但係我又覺得阿囡未到達那 ...

hi wingyeunglilo,

你囡囡你係唔係蔡老師學? 蔡老師要求好似嚴格d.我囝囝都係k2 係坑口學 , k3 就係藍田而家都係A, 仲要超慢, A130要用 20-30MIN. 同老師商量后, 一份一日內分2次做, 時間才好D. 今年1月開始英文而家4A.
不過我就唔心急. 打好基礎最重要.

原帖由 HIN2003 於 09-7-29 11:50 發表

hi wingyeunglilo,

你囡囡你係唔係蔡老師學? 蔡老師要求好似嚴格d.我囝囝都係k2 係坑口學 , k3 就係藍田而家都係A, 仲要超慢, A130要用 20-30MIN. 同老師商量后, 一份一日內分2次做, 時間才好D. 今年1月開始英文 ...
係呀!你咩時段學?我逢星期一下午2:00-3:00,沃老師follow阿囡,佢都叫阿囡分開做,但係阿囡都唔鍾意,佢鍾意一次過做,不過做做下就發下夢,或者將d擦膠當玩具玩,一陣又話去ww,一陣又話要人陪.....但阿囡依然未做到自學自習,兩年都未得,死未?升小一都唔知駛唔駛cut....你小一邊間小學?

原帖由 wingyeunglilo 於 09-7-29 12:52 發表
係呀!你咩時段學?我逢星期一下午2:00-3:00,沃老師follow阿囡,佢都叫阿囡分開做,但係阿囡都唔鍾意,佢鍾意一次過做,不過做做下就發下夢,或者將d擦膠當玩具玩,一陣又話去ww,一陣又話要人陪.....但阿囡依然未做到自學自 ...

我分開(中,英,數)3個時段學, 一,二,四, 下午6:00-6:30.
數學係KEITH老師. 但英文就好多時都唔同老師.
囝囝都OK, 每天自己做晒D功課. 我要返工, 所以都係囝囝自己攪!!!
你唔記得咩? 我之前好似講左你知-係"九龍塘基華小學"

‹ 上一主題|下一主題