用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 本來升中三去其他學校重讀一年中二?Repeat?:) ...
發新帖回覆
go

本來升中三去其他學校重讀一年中二?Repeat?:)   [複製鏈接]

插班學生 發表於 23-8-1 15:45
(我就係嗰個小朋友,轉校我嘅意見,係我提出嘅)
1我校極多小圈子,成日都有人講我壞話,我自問本 ...

如果你轉去區1A男女校一樣好多小圈子,好多難聽的說話,聯邦結派,甚至乎攪杯葛,我建議如果能入單性學校專心讀書會好啲。

插班學生 發表於 23-8-1 17:24
How about Ying Wa

我個人覺得英華男校可以。我仔讀的區1A好出名嘅你講(emoji)啲嘢全部有,我明白的。

piyohk 發表於 23-8-1 17:31
單性可能係表面無杯葛,說話一樣難聽(單打?欺凌?)。
同樣,男女校會斯文啲?爭仔爭女時,好多說話也很 ...

仲有兩個讀單性學校我收貨的,兩個無投訴。

插班學生 發表於 23-8-1 17:47
佢好似無申請日期限制,我琴日啱啱申請咗,希望有interview

呢個我就唔清楚,你要多留意,讀得唔開心建議轉走。

插班學生 發表於 23-8-2 08:01
咁起碼唔抗拒呀
我上年三四月提出插班,所有人都當我癡線,特別係我家庭經濟狀況不佳,父母會圍 ...

唔好同所謂的親戚三姑六婆飲茶,結婚同讀書都係一個道理,自己適合又開心的。

級一想成功留級係難嘅,倒數級一就可以,不過民間有傳小學六年一直都第一升中後有過留級,考唔到大學,不過傳聞的,信唔過。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊