用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 本來升中三去其他學校重讀一年中二?Repeat?:) ...
go

本來升中三去其他學校重讀一年中二?Repeat?:)   [複製鏈接]

Hello me again.其實如果心頭高,揀1A校但申請中二,入去重讀一年,會有學校accept 嗎:)
Or —-
留原校重讀一年,令自己成績更好,再申請,but其他學校會否見到你repeat 而reject?
   2    0    0    0

我會選擇去banding低點的學校直升中三

有聽過band 3中中級頭,去band1c英中重讀,跟住再轉去band 1A

LeeCC 發表於 23-8-1 14:52
有聽過band 3中中級頭,去band1c英中重讀,跟住再轉去band 1A

我算係1C級頭

插班學生 發表於 23-8-1 14:52
我算係1C級頭

B1C級頭插班去1A校收就不用重讀

其實1C 級頭已經好好, 何故要REAPET 去1A, 令小朋友要重新適應學校及朋友?

ngyeungbun 發表於 23-8-1 15:25
其實1C 級頭已經好好, 何故要REAPET 去1A, 令小朋友要重新適應學校及朋友?

人望高處

ngyeungbun 發表於 23-8-1 15:25

(我就係嗰個小朋友,轉校我嘅意見,係我提出嘅
1我校極多小圈子,成日都有人講我壞話,我自問本身都好樂觀,但都頂佢哋唔順。我係嗰種好快適應新環境既人,network 希望可以好啲。
2Elective,我只是想讀中文文學,但學校搞咗好多年都開唔成。會想去間水平較高/直資嘅有多啲learning opportunities 。
3希望可以突破自己,我已經決定要下年開始補習,覺得學校英文程度太低,兼教學質素極差。雖然英文top5但想有5**仍然好高騖遠,會想俾多啲競爭自己,令到自己不斷進步。

回覆 插班學生 的帖子

已經1C級頭了,仲留原校重讀一年,令自己成績更好?級頭都想留級而且想留就可以留級?

轉,因為你有目標,人地唔收就留亦知道自己未達人家底線

插班學生 發表於 23-8-1 15:45
(我就係嗰個小朋友,轉校我嘅意見,係我提出嘅)
1我校極多小圈子,成日都有人講我壞話,我自問本 ...

你点知/保証轉去果間一定冇小圈子?如果又有,咁你會点打算?(第時出泥做野,一样有)

retake1年未必一定令你成绩更好,如果你求知欲強,可能只會令你覺你悶,沒新意,或會打擊學習意欲。

名校通常对retake扣分數,特的係第時报大學。

good luck, (emoji)

級頭原校1C重讀無意思啦,因為重讀都係讀返同樣進度和做返同樣難度的試題。

試下去考1A學校的插班試,見識下人地的試題的份量和難度,睇下人地學校教學進度。
如果成功,即係你達到人地的要求。唔成功的話,就當一次見識,睇下點改進自己

插班學生 發表於 23-8-1 12:51
Hello me again.其實如果心頭高,揀1A校但申請中二,入去重讀一年,會有學校accept 嗎:)
Or —-
...

而家仲問緊會唔會太遲,應該4月寄信去考插班。 現在睇怕要等插中四, 如果直資 可能仲有機會 中三上學期去考,插下學期。

kirstyau 發表於 23-8-1 17:19
而家仲問緊會唔會太遲,應該4月寄信去考插班。 現在睇怕要等插中四, 如果直資 可能仲有機會 中三上學期去 ...

有直資全年開放報名。

如果你轉去區1A男女校一樣好多小圈子,好多難聽的說話,聯邦結派,甚至乎攪杯葛,我建議如果能入單性學校專心讀書會好啲。

插班學生 發表於 23-8-1 17:21
有直資全年開放報名。

但你目標1A校,似乎頂級個堆唔會

回覆 插班學生 的帖子

我建議係可以試, 但係應該去番人地中三, aim for the moon 也可以長見識.
同時不妨反思一下自己有冇不足, 人際關係及學業上都.

kirstyau 發表於 23-8-1 17:22
但你目標1A校,似乎頂級個堆唔會

一樣有學期中收插班

Rpp 發表於 23-8-1 17:22
如果你轉去區1A男女校一樣好多小圈子,好多難聽的說話,聯邦結派,甚至乎攪杯葛,我建議如果能入單性學校 ...

How about Ying Wa

LeeCC 發表於 23-8-1 17:24
一樣有學期中收插班

我回樓主,唔會全年開放。
請看#13
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊