用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 揀直資、私小或津小好
go

揀直資、私小或津小好 [複製鏈接]

揀直資、私小或津小好

請各位爸爸媽媽給我意見,我住慈雲山,有一仔一女,我唸住幫小朋友報小一宣小或直資陳守仁小學,假設今年該小學收我小朋友,但另一方面又担心細女兩年後又要面對報小一問題,如果哥哥讀個間私小唔收我細女我就頭痛,所以請俾d意見。另外,如果報九龍塘區津貼小學,唔知有邊間好介紹?因我有宗教分(基督教),唔該。另外,唔知邊位可以send個portfolio的sample俾我,因為我還未整呀,我的e-mail是[email protected]

Re: 揀直資、私小或津小好

各位王國爸媽,唔該俾啲意見我啦,等咗咁耐都無人回應

兩間我都同囡囡報過,都失敗左.

宣小有佢地本身幼稚園,所以俾街外人既位唔多,機會唔大.

陳守仁係直資,直資收左,就冇得攪珠.

會唔會考慮聖家,九龍塘小學? 音小呢? 新蒲崗喜諾撒呢?呢幾間口碑都唔錯,不過記住都要考慮埋小朋友本身性格,如果係比較活躍,坐唔定,可能非傳統學校會合適d.

kpwong:
我就會把心儀的報晒先,因為唔係一定收,到時收了再擇都未遲.
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

我仔仔較活躍,而女女就比較靜,所以亦都是問題。據我最新資料所得,陳守仁面試要用英文,是否真的?另外,基華小學(九龍塘)有何評價?

kpwong 寫道:
陳守仁面試要用英文,是否真的?
應該是真的,陳守仁重視英文,自然面試也要考英文.囡囡都考過陳守仁,印象中她講過有問英文問題.

其實大部份直資、私小都會用英文面試
kpwong 寫道:
我仔仔較活躍,而女女就比較靜,所以亦都是問題。據我最新資料所得,陳守仁面試要用英文,是否真的?另外,基華小學(九龍塘)有何評價?

freddielau 寫道:
其實大部份直資、私小都會用英文面試

We went to six private/DSS schools for interview, none of them was conducted in English.

kpwong,
我想我可提供意見, 兒子TSL及宣小的考到, 最後選了宣小
TSL 是全用英文面試, 第一次interview, 4,5個小朋一齊, 我都吾知考吔, 但肯定用英文, 2nd in 我和他一起看一幅畫, 5 到十分鐘, 然後他到next room describe 圖畫, 宣小收168人, 60 個位給宣幼, 但種種原因只收於40人左右, 宣小話到明看幼稚園成績, interview 吾好亂跑亂講就是了, 只是簡單問題

Bevis318

TSL & 宣小都收你的小朋友,點解你會選宣小而放棄 TSL?
TSL 係英文教學WOR?對你小朋友在英文聽講讀方面都好。

原因如下
1) 兒子是宣幼畢業, 對宣小己很熟識
2) 宗教原因
3) 中學校網
4) 家長口諀
5) 音樂訓練
兒子是YMCA過宣幼, 英文水平是吾錯, 所以入到TSL, 但宣小的家長評語是宣小英文都吾差

報左直資係咪一定唔可以大抽獎?

benben 寫道:
報左直資係咪一定唔可以大抽獎?

應該係接受了直資學位就不可以。這是EMB的規定,可參看統一派位單張。

想問下TSL係邊間

Unclejt

then, if want to have free education. . . .即係唔好報直資住 (only enrol private sch. for back up) . . . .抽完, 唔合心水, 先 try 下直資果 d 仲有無位啦?! but guess 佢地多數無咩位, 有的都比果 d 之前有報的人, am i right?

好多直資到叩門時淨底嘅位都唔多, 而且收生標準仲會高d.

G-Ma

then. . . . . if surely join the lucky draw. . . .no need to consider 直資 tim lar!! right?  

王國長老

冇錯,直資競爭都好大,有都留俾面過既人先,priority 仲要參加過第二次面試既,想叩門,好難。

edea

考定私小 only!! 有 back up!!
一定會試 lucky draw. . . 唔得先再唸私小.
唔使考慮直資. . .仲好, 煩少好多!!

benben,

如果你真係只想參加大抽獎就唔需要考慮直資.  但如果你仲未決定, 咁不妨先考試, 到收左先再決定讀唔讀.
‹ 上一主題|下一主題