用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 選校煩惱.................
go

選校煩惱................. [複製鏈接]

選校煩惱.................

小女今年九月讀小六, 全級成績有大約 15x人她考第25,

家住九龍城, 但學校係藍田,

想問這2區有邊幾間女校好d,

同埋應該揀邊區好???

thanks!!

(希望有高人指點)         

Re: 選校煩惱.................

藍田可以考慮St Paul...
揀得觀塘的聖傑靈嗎?
九龍城一定係選協恩...
如果你唔一定要女校﹐我個人認為以你女兒既成績﹐選九龍城唔錯啊!多Band 1中學選擇!~
而且個人認為﹐長遠計﹐當然選返近屋企既學校好﹐因為中學生好多時要同同學出黎做project, 有時又要留校補課,參加課外活動等﹐近屋企...唔洗佢咁夜先返得到屋企﹐就算唔好彩佢升中有學壞危機﹐你去佢學校門口「伏」佢都易d!

不過你揀跨區中學﹐藍田果間小學既老師就未必幫到你點排個次序!

kitkitaunt ,

首先多謝你既意見, 其實我首選係藍田st.paul,

but 女女之前都同老師傾過,

老師suggest 佢選觀塘的聖傑靈,

但我又想知九龍城區有邊d學校好d,可以再用作比較!!

thanks!!

但我知Lam Tin不止St.Paul正,仲有間女校好好喎!
我個仔個老師仲未同我prefer邊間 school ah????你個女個老師咁好ga,咁快提出建議.我需然住N.T side,可能奶奶住Lam Tin,我都好鐘意st.paul.但不知我兒升小六成績會否脫腳呢
梓灝(Ivan)    96年5月出世3.1kg(鼠年)瑋傑(Brian)   97年8月出世3.3kg(牛年)婥瑩(Vanus)  98年11月出世3.8kg(虎年)

頭痛的媽媽,

Lam Tin St. Paul 係女校喎,好應該入唔到。
但係妳住NT,妳打算同囝囝誇網去Lam Tin 呀?

頭痛的媽媽 寫道:
但我知Lam Tin不止St.Paul正,仲有間女校好好喎!
我個仔個老師仲未同我prefer邊間 school ah????你個女個老師咁好ga,咁快提出建議.我需然住N.T side,可能奶奶住Lam Tin,我都好鐘意st.paul.但不知我兒升小六成績會否脫腳呢

頭痛的媽媽 寫道:

頭痛的媽媽,

藍田如果係男仔, 應該選聖言, 佢係區內最好既男校

肥妹仔kan kan
以我所知,聖傑靈比st paul好!
至於九龍城區﹐
女校首選協恩﹐次選培道...但培道係band 2中中﹐所以女校選擇唔多﹐但band 1學校則有邱佐榮﹐華英﹐旅港等!
我無記錯﹐九龍城網都可選女拔!

肥妹仔kan kan

如果妳心儀協恩ge,妳要留意呢間中學有直屬小學,如果想博電腦派位,機會又會少左d 架喇。

kitkitaunt 寫道:
肥妹仔kan kan
以我所知,聖傑靈比st paul好!
至於九龍城區﹐
女校首選協恩﹐次選培道...但培道係band 2中中﹐所以女校選擇唔多﹐但band 1學校則有邱佐榮﹐華英﹐旅港等!
我無記錯﹐九龍城網都可選女拔!

Hi,
乜女拔5係轉左直資全港各區小六女生都可以去考咩?

好多謝你地既意見,

等我呢個mami 知道邊間中學好d,

真係唔該晒!!     
‹ 上一主題|下一主題