用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 今日我老公在"x天"比人寸爆.......... ...
go

今日我老公在"x天"比人寸爆.......... [複製鏈接]

其實都係班家長比左好多寶貴意見我老公啫.

我實在太縱容亞仔, 好多時老公為左唔想同我嘈都就我.
因為我成世人最怕聽到BB喊聲, 為左避免, 亞仔由細到大我都好就佢, 但其實咁樣我只會害左亞仔....

有一位媽咪講得好o岩:再就落去, 第時就係你地喊.
實在比我一記耳光.

今晚強硬對待亞仔, 飲水要用杯, 冇奶樽, 唔開口咩野都唔比...終於第一次聽到佢講4個:我要奶奶呀.

以前亞仔一講:奶奶, 我或工人就會9秒9沖起再抱住佢餵, 今日要堅持等亞仔做完訓練先比, 沖起重放枱面等佢自己取, 佢條友冇反應, 諗住有亞四服侍, 點知冇人理佢, 發晒皮氣,我迫佢叫我先比, 佢同我對峙, 好在都比我制服左佢....

聽日開始日日用手"了"佢個口, 等佢口肌好D唔好再流口水, 但我又怕亞仔咬我, 老公竟然冇人性咁講:呢D野硬係留比工人做啦.

唉, 我同老公講: 人地比亞仔咬5次, 我地都要比亞仔咬1次, 等工人知道先生太太都願意, 佢條氣先順, 將心比己啦.

希望亞仔早日唔好再流口水, 口肌好D, 唔好再偏食, 快D開口講多D野啦.
   0    0    0    0

持之以恆!

加油!!

原帖由 owl_2046 於 08-11-11 23:20 發表

因為我成世人最怕聽到BB喊聲, 為左避免, 亞仔由細到大我都好就佢, 但其實咁樣我只會害左亞仔....

有一位媽咪講得好o ...

你要keep on 堅持呀. 小朋友好識得"蝦"大人的.

媽媽,其實小朋友真係要教,我個細女係唐氏BB,而家13個月,未夠一歲我餵佢食粥or其他野,我要佢伸手出黎hold住我隻手or spoon,代表佢想食同埋等佢知唔好飯來張口o 佢識架,而家我地比野佢食,問佢要唔要,佢就伸手黎攞,所以我地好開心架o 大家努力啦,有時係要忍心d先可以幫到佢地架!
原帖由 owl_2046 於 08-11-11 23:20 發表

你地讲得好arm, 小朋友好識眉头眼额, 我都比亞仔蝦, 係要忍心d先得

唉!我就係細個開始冇教, 比佢衣來張手, 飯來張口.
而家佢咁有性格, 真係考起我地兩公婆.......
原帖由 PAKYINGMA 於 08-11-12 13:11 發表
媽媽,其實小朋友真係要教,我個細女係唐氏BB,而家13個月,未夠一歲我餵佢食粥or其他野,我要佢伸手出黎hold住我隻手or spoon,代表佢想食同埋等佢知唔好飯來張口o 佢識架,而家我地比野佢食,問佢要唔要,佢就伸手黎攞,所以 ...

恭喜恭喜, 行出咗成功嘅第一步啦!

奇怪, 亞仔前晚重唔肯用杯又反抗及吊引.
昨晚竟然冇反抗, 用杯飲湯, 唔夠喉要添湯.
更加冇搵奶樽........不可思異
原帖由 SandraLo 於 08-11-12 23:03 發表

恭喜恭喜, 行出咗成功嘅第一步啦!

加油呀!!! 要繼續!!

佢地真係要迫下架.
我個囝又係點都吾肯講野. 我用佢最鐘意既野引佢都吾肯, 我堅持無論佢點樣哭, 點樣發脾氣都吾比, 結果先迫到佢講野, 而家雖然吾係好叻, 但都出好多說話.
去小便又係一樣, 我試過同佢企左係厠所3個鐘都吾肯小便, ...但一學識之後, 就已經吾駛用片片去街同返學.  
我同老公之前又係成日比阿囝咬, 真係好痛.....唯有手快過佢個口, 不過放心, 遲d佢會冇咁緊張就會少d咬架喇.

原帖由 ChattyST 於 08-11-14 09:41 發表
加油呀!!! 要繼續!!
nil

樓主, 做得好.......開頭會辛苦d,佢喊時你又覺得好似destroy你倆d親子関係(我都曾為此狠心同阿仔齊齊喊).....慢慢你會見到成果;這樣不是狠心,反而以前係"愛你=害你"

加油!

我老公對亞仔真係好狠心.
玩手眼協調及指力(將十多條膠棒插入loan)
亞仔隻心指好似冇力(但平時又唔覺佢冇力) 又唔用眼望住, 明明昨日都可以做到下, 今日唔願, 佢老豆知佢玩野, 用手大力打佢小腿, 即時有5條凸起既手指印, 我及工人心痛到不得了, 我開聲話佢,佢話亞仔唔用暴力唔得........(亞仔又真係冇咩點喊)
但我想 因打在兒身, 痛在母心

原帖由 TommyGirl 於 08-11-16 14:57 發表
樓主, 做得好.......開頭會辛苦d,佢喊時你又覺得好似destroy你倆d親子関係(我都曾為此狠心同阿仔齊齊喊).....慢慢你會見到成果;這樣不是狠心,反而以前係"愛你=害你"

加油! ...

打始不是一個好的方法,小朋友會學到打人,第時佢去打人,你又要去改正佢這個做法,係咪揾嘢嚟攪呀。

勸你老公不要再打仔啦,用過第二d方法啦,方法可以問下s位的幼兒導師。

原帖由 owl_2046 於 08-11-16 21:08 發表
我老公對亞仔真係好狠心.
玩手眼協調及指力(將十多條膠棒插入loan)
亞仔隻心指好似冇力(但平時又唔覺佢冇力) 又唔用眼望住, 明明昨日都可以做到下, 今日唔願, 佢老豆知佢玩野, 用手大力打佢小腿, 即時有5條凸起既手 ...
Happy

樓主,請問點樣伸隻手入小朋友口中訓練口肌呢?我囝囝最近都係成日流口水。

買一隻幫BB擦牙用, 穿入手指用既牙套 (透明,軟身,有膠擦毛)然後..........
夾硬"質"入佢個口, 擦大牙與牙肉之間位置, 佢一定喊, 掙扎, 亦會咬你, 你都預左......早日攪好口肌啦, 唔好好似我咁.
另外加上幫佢按摩塊面, 大家一齊努力.

原帖由 BB頭maimimi 於 08-11-24 10:52 發表
樓主,請問點樣伸隻手入小朋友口中訓練口肌呢?我囝囝最近都係成日流口水。

樓主做得好呀! 我識好多人都係知而不行, 因覺得麻煩而不理後果, 你真係好勇敢, 努力加油, never give up!

多謝你加許.
過獎啦, 我都有D慚愧.
因我工人比我更加盡責, 佢幫亞仔沖涼順便攪埋.
比亞仔(3歲)咬一嘢真係唔講得笑, 加上佢又合實個口, 一定要佢沖涼時冇咩危機感先可以做到.
按摩又要等佢睇緊VCD時, 分散佢注意力先可以比我按下, 一集中番又唔比攪...
真係要同佢鬥智鬥力

原帖由 ranmali 於 08-11-24 14:42 發表
樓主做得好呀! 我識好多人都係知而不行, 因覺得麻煩而不理後果, 你真係好勇敢, 努力加油, never give up!
‹ 上一主題|下一主題