用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 協幼升協小的機會
go

協幼升協小的機會 [複製鏈接]

1.  我個女係基督徒﹐ 不過吾係聖公會﹐ 係循道會.
2.  我吾係住34區
3.  我個女係大女
4.  我吾係校友

假如我個女有幸入到協幼﹐ o甘佢升上協小既機會有幾大呢?  請分享下.
   0    0    0    0

入到的機會很微,

因為你唔係住係34區校網內, 即係唔可以在大抽獎時報該校 (誇區的學位極少而且全港爭, 算了吧), 咁自行分配階段, 你只有15分 (協恩要在聖公會領洗才有宗教分), 但該校20分都要抽, 15分入到的機會真係極細.

絕對同意, 好微.
我家姐個囡係例子, 終於入唔番, 佢地內部自已有張list你女其實考/排第幾. 第3論叩門得幾個位. 個個派唔到都会叩門, 試問有幾多個入到, 除非你囡真係最頭幾個(希望你係)
原帖由 jaycee_mami 於 10-1-2 16:15 發表
入到的機會很微,

因為你唔係住係34區校網內, 即係唔可以在大抽獎時報該校 (誇區的學位極少而且全港爭, 算了吧), 咁自行分配階段, 你只有15分 (協恩要在聖公會領洗才有宗教分), 但該校20分都要抽, 15分入到的機會真 ...

唔好意思, 咁姨甥女入邊間小學? 佢D同學仔呢? 想知HY程度如何, THANKS!
原帖由 brima 於 10-1-3 09:27 發表
絕對同意, 好微.
我家姐個囡係例子, 終於入唔番, 佢地內部自已有張list你女其實考/排第幾. 第3論叩門得幾個位. 個個派唔到都会叩門, 試問有幾多個入到, 除非你囡真係最頭幾個(希望你係)
...

入hy其實係大抽獎,入到協幼唔等於入到協小,只不過協小會優先收番協幼

原帖由 eggmama 於 10-1-4 07:52 發表
唔好意思, 咁姨甥女入邊間小學? 佢D同學仔呢? 想知HY程度如何, THANKS!

插句咀: 個人經驗,幼稚園一間,學術方面唔會深,英文/PTH時段唔算長(今時今日大部份父母都準備各種課外雞精),反而我最欣賞係可以教到D小朋友好識規矩之餘又唔會磨滅o左佢地活潑開朗一面。(相信做過生日會helpero既家長會認同呢點)。
遊藝會中所遇見o既中,小學生們大都呢種特質。絕對係學校文化帶出黎。

機會十分微

that's what I want!
原帖由 oooray 於 10-1-4 13:28 發表

插句咀: 個人經驗,幼稚園一間,學術方面唔會深,英文/PTH時段唔算長(今時今日大部份父母都準備各種課外雞精),反而我最欣賞係可以教到D小朋友好識規矩之餘又唔會磨滅o左佢地活潑開朗一面。(相信做過生日會helpero既家長會 ...

最後入左禮賢会, 係返34區都唔易入, 因為34區選擇根本唔多, my sister當年係搬左去帝庭豪園(直程痴住協恩)
原帖由 eggmama 於 10-1-4 07:52 發表

呢個我都非常認同
原帖由 oooray 於 10-1-4 13:28 發表

插句咀: 個人經驗,幼稚園一間,學術方面唔會深,英文/PTH時段唔算長(今時今日大部份父母都準備各種課外雞精),反而我最欣賞係可以教到D小朋友好識規矩之餘又唔會磨滅o左佢地活潑開朗一面。(相信做過生日會helpero既家長會 ...

回覆 9# jaycee_mami 的文章

咁有冇邊間出名嘅聖公會小學唔一定要聖公會洗禮先有5分宗教分呢?
例如我聽講基灣小學(唔係聖公會小學),如果係聖公會洗禮都會有5分!
‹ 上一主題|下一主題