用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 重要的決定
go

重要的決定 [複製鏈接]

後天, 要決定讀特殊幼兒中心, 或者維持目前安排- 普通幼兒園+協康幼兒訓練.

協康講我的小朋友讀特殊幼兒中心最好......!!!

幼兒園(K1)老師講小朋友問題不大, 不需要讀特殊幼兒中心......!

兩個都是讀左大半年!!

兩個都同我講數學理解最弱 (e.g: 2+1 = ???), 語言表達能力最好 ( 事/物件了解)!!!

錯誤的決定對小朋友有大影響!!!!!

怎樣安排最好?

0    0    0    0

醒目開學勳章

幾多歲呀? 如果語言能力ok, 仲有無其他問題?
例如小肌肉即係寫字etc, or 大肌肉如平衡力, 又或者情緒行為, 感統之類.....
如果只係暹邏思維嘅問題, 當日醫生評估點解會寫紙入S位呢?

我知有D媽媽個仔不是太嚴重都比個仔讀SPECIAL,因為TRAINING 好!

不過這是幾年前的事,現在聽聞SPECIAL 的師資差了.

回覆 1# pattaya_only 的文章

咁CAC 最初refer 乜野位比你小朋友呀? 咁你小朋友係幼稚園呢半年有無進步呀? 小朋友仲有無其他問題? 如果剩係數理弱咁又唔駛讀S位喎!

協康講我的小朋友各方面發展遲緩, 評估2歲9個月-3歲, 小朋友而家3歲9個月.

其實幼稚園的老師不是太過專業, 佢地覺得小朋友只係慢小小, 慢慢追, 但當佢同其他小朋友差距再大左時, 你先去追係好唔容易嘅事, 請三思, 我就係深受這樣嘅事, 就算讀S位, 都無乜大不鳥, 任何時候一個月通知就可退學, 試下總無壞, 向好個邊想, 小朋友已咁大, 你一推左, 一定唔會再有機會啦,
原帖由 pattaya_only 於 10-4-29 17:59 發表
協康講我的小朋友各方面發展遲緩, 評估2歲9個月-3歲, 小朋友而家3歲9個月.

我覺得最好去 s 位. 如果好彩1年便出回來.
原帖由 pattaya_only 於 10-4-29 17:59 發表

原帖由 JUNEYEUNG 於 10-4-29 22:12 發表
其實幼稚園的老師不是太過專業, 佢地覺得小朋友只係慢小小, 慢慢追, 但當佢同其他小朋友差距再大左時, 你先去追係好唔容易嘅事, 請三思, 我就係深受這樣嘅事, 就算讀S位, 都無乜大不鳥, 任何時候一個月通知就可退學, ...

問題是我選擇S 位, 現在的E位會Cancel, 如果再讀E位, 要政府醫生再評估........!!

我剛參觀被安排讀的X能幼兒學校, 感覺比較差, 機械化訓練, 教師與學生均毫無表情, 學生與學生沒有交流.....!!

X能是我第3選擇.........!!

我小朋友都係會係x能讀,我都係剛收到信
考慮咗一陣,就好似妳既情況咁,但我都係決定
俾佢讀好d,因為始終我個仔各樣都未得,係講野好咗,聽指示好咗,但都係發展遲緩個d仔
佢而家都三歲8個月喇,但都仲係好bb,所以都係入特殊好d,我唔敢話自己決定一定啱,但係
始終特殊位既老師專業一d,而且有好多專家
點都好過係出面既學校,如果讀落有進步既可以轉返出嚟主流學校一樣,以上係我個人意見
希望幫到妳啦,大家都係同路人,有機會可以傾下,都係一種緣份

好少家長有好似你們想法, 既然已評估是遲, 有需要讀 "S" 未比佢讀, 我識有點家長在我面前說評估是遲, 但讀了N 班後, 好咗, 佢地咁講無非想我認同佢個仔可以讀NORMAL
這可必呢, 自己騙自己, 上了小學跟唔上仲慘, 到時都唔知怎樣辦?
如是個仔是慢家長又唔理, 認識大點就好了, 在normal 學校人手不足下, 個仔便成為棄生物, 上了小學比人捉出來是 " 讀障", 就話個仔大 、小肌、專注力 、語言唔得, 又有感統問題,  這時才後悔當天無好好正視問題
好彩我女女一出世醫生話佢有80%遲, 所以就算現在佢好似無物野, 我都決定比佢2歲入"S" , 盼望佢快點追番, 快點出番"normal"

原帖由 winter090769 於 10-4-30 02:13 發表
我小朋友都係會係x能讀,我都係剛收到信
考慮咗一陣,就好似妳既情況咁,但我都係決定
俾佢讀好d,因為始終我個仔各樣都未得,係講野好咗,聽指示好咗,但都係發展遲緩個d仔
佢而家都三歲8個月喇,但都仲係好bb,所以都係入特 ...

我所擔心, 是根據統計, 不計算中途離開, S位畢業生升上普通小學少於10%, 大部分都要繼續讀特殊小學........!

醒目開學勳章

原帖由 pattaya_only 於 10-4-30 12:41 發表
我所擔心, 是根據統計, 不計算中途離開, S位畢業生升上普通小學少於10%, 大部分都要繼續讀特殊小學........!

我唔贊成,我仔仔學校舊年啲畢業生好多去融合小學,入特殊只有一個, 唔好相信外邊嘅統計數字。

其實現在的S位可能大不如前,可以選另一所S學校嗎?
讀不讀到正常小學在乎你會否課後仍積極訓練,有媽媽到S位學校裡跟治療師學習,如你造到足,遲9個月一定追到,你可以問下DR T.我識2個自閉S生現在小學都是名列前矛.我個仔遲半年,無得去S位,現高小雖然成績不太好,(因錯字及寫作失分)但懂全套英文拼音,小二已看神鵰,現在可看400頁歷史書.努力.

原帖由 pattaya_only 於 10-4-30 12:41 發表

不要想太多,小朋友得的話,人家都要你走啦,放心去吧,

原帖由 pattaya_only 於 10-4-29 01:08 發表
後天, 要決定讀特殊幼兒中心, 或者維持目前安排- 普通幼兒園+協康幼兒訓練.

協康講我的小朋友讀特殊幼兒中心最好......!!!

幼兒園(K1)老師講小朋友問題不大, 不需要讀特殊幼兒中心......!

兩個都是讀 ...

只是一句, 小朋友個底打唔好, 愈讀上去, 家長同小朋友都愈辛苦.

二選一的話,我會較相信協康的.

你可以選繼續e位? 如果可以,e位都不錯啊.即管讓醫生再評估啦.

我個囡去cac時一味哭,醫生無從判斷,只係叫佢早d開始返學,同時排i位.半年後再見醫生.

但囡囡已返學4個月, 我自覺佢各方面都遲別人一年左右.但cac再見醫生就遙遙無期.想選i/e/s位都無機會.

昨天遇返兒子小時遊戲班的協康的姑良,當時幼自院時所有人包括老公,政府心理學家老師都說小兒不用留班,獨協康姑良說要留,最終沒有留,現在小學真是追的好辛苦.如果媽媽認為留級一年中會有有效訓練,就應考類留級,小學就會追得好D.

此終教個個是媽媽,就選老公都不會明白情況.

回覆 1# ALAL 的文章

Hi :

我兩個仔都是讀協康的,有他們密集的訓練,進步很快。大仔現已三年班,成積和交朋友都很好、細仔仍在特殊但他很享受每一天。
主祝福!

祝各位媽咪都有個快樂的母親節!!!
‹ 上一主題|下一主題