用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 09年一月頭出世bb
go

09年一月頭出世bb [複製鏈接]

想請問一下 - 09 年一月頭出世d BB 是不是2012 年才入讀 k 1 幼稚園/2011年 nursery 兩歲版,定可以跟08年 d BB 2011年 讀幼稚園做超小b?

同朋友討論了好久,她說她bb (09年一月頭)開學就夠 2歲八個月,系合資格,so 出年會入幼稚園 ?

又話有d B 兩歲4,5 個月都可以讀k 1??
   0    0    0    0

好視孚間學校收唔收唔足歲數的bb

原帖由 raysnow 於 10-7-2 00:00 發表
好視孚間學校收唔收唔足歲數的bb

即系5系政府規定要 2歲8個月先入k1?

多5多幼稚園收under age bb ? 雖然話同12月d B 差幾天only 但是 一個 08, 一個09, lo 亂d 入學年份都會發生?

gum 一月b 可以插班nursery in February + same class with 08 bb, 之後跟著入幼稚園好着素wor, harn 翻d 時間 早d 畢業

我都想知呀~我對b都係0901,我對呢d真係唔多識...要指教!thx~
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

以我所知政府係規定入k1最少要2歲8個月才可以申請學卷。其實﹐點解咁心急要bb咁早入學?有好多人就算bb 9月出生都想佢做超大b。須知道要同相差一整年既bb讀同一級﹐細b既能力是差好遠的。到升小既時候你就知道做細b幾蝕底。

原帖由 lepetitrat 於 10-7-2 22:46 發表

即系5系政府規定要 2歲8個月先入k1?

多5多幼稚園收under age bb ? 雖然話同12月d B 差幾天only 但是 一個 08, 一個09, lo 亂d 入學年份都會發生?

gum 一月b 可以插班nursery in February + same class with 08 bb,  ...

我個仔剛剛大你的一年,同樣有你的疑問如下;post at 親子王國 » 08年1月媽媽會 » 有冇0801小朋友今年9月返k1?
想知道有冇2008年1月出世嘅小朋友今年9月返k1?如有的話,佢哋讀完k3之後,應該係2013年8月,當時只有5歲7個月左右,咁未夠6歲,係咪唔可以係2013年9月入讀小一呢?

我問過啲幼稚園,佢哋話小朋友pass interview 的話可提讀k1,不過政府規定到入讀小一時未夠6歲就唔可以讀,所以要repeat K3 喎!

我都係有呢個問題........ 都唔知考n好定k1好.
我所知政府 就定左 9/2011 係俾2009年1-12月出世既bb 讀, 但我又諗 可唔可以今年考 k1, 我係預左 佢要 repeat k的, 即係讀4年k lor.... 但學卷只有3年. 同埋, 我咁揀, 只係諗 唔考n班, 直接入 k姐........ 我都唔知可唔可行, 未有打俾d 幼稚園問呀!!

There are so many babies in 2008, I dont know if they will accept 2009 super small B for K1 la.

原帖由 babyakambm 於 10-7-7 12:57 發表
There are so many babies in 2008, I dont know if they will accept 2009 super small B for K1 la.

oh........妳又講得啱喎, 肯收09年1月份的, 都未必係好既kinder

系啊,真系越來越複雜!其實我自己都系‘細b'讀書,比如話人地系 80年個噢group, 我系81年3月, 有d 同學大足我成年!不過最後都入到政府中學,所以我對e 個入學年齡問題好confused!

check 過大部分posts 都系 08年今年入pn, 09年初年入,而k1就08年初年入(2011),09年b 2012 年入,但我個問題系,我朋友堅持話09年b係出年入k1...話我個b今年應該入k1... 我嘗試解釋,我個b (nov08)連pn都未夠資格入,點可以翻k1...

為左e個問題我朋友去問平時玩撞到個d小朋友d啊婆,d小朋友都系08年,我朋友竟然打來話d啊婆話自己d孫系今年入k1?真系5知系個啊婆搞錯定我朋友聽錯...仲系2個小朋友d啊婆。。。(小朋友應該暑假2歲)。
搞都連我自己都開始對我自己pn/kindergarten的認識質疑,我有沒幫仔仔搞錯入學年份?!!!

但打去2間學校都系話仔仔今年系pn...

就來精神分裂。。。

lepetitrat, 我相信你的小朋友應該係今年8/9月讀PN,出年2011年9月先讀K1。

幾多歲入學其實間間幼稚園唔同, 政府冇規定幾歲先可以讀咩班架喎. 不過, 如果要參加小一派位就最少要五歲八個月. 可能有D私校會收細過五歲既學生都唔奇.

你bb 係09 年一月頭出世, 在2011年9月就會係2歲7個月, 所以可以讀N1, 如果你想佢讀K1, 就最少要過咗生日, 足2歲8個月先可以讀K1, 咁佢就會係超細b, 我bb都係一月出世, 但就係10年, 我研究咗好耐先明白, 所以我都會係佢2歲7個月讀N1 & 3歲7個月讀K1

hi, 我b 女係 2009年 2 月尾出世, 問左好幾間幼兒園, 有d 話可以報讀 2011年 k1, 有d 又話唔得, 咁我就幫亞b 搵定 n1學校, 唔知邊間好呢??

回覆 14# lepetitrat 的文章

My son was also born in Jan 2009.  He will attend nursery in Sept 2011; K1 in Sept 2012.  

However, in order not to waste his time during Jan 2011 to Aug 2011, I may let him attend nursery during this period, and then "repeat" nursery in Sept 2011.

原帖由 hoihoima 於 10-7-15 22:01 發表
My son was also born in Jan 2009.  He will attend nursery in Sept 2011; K1 in Sept 2012.  

However, in order not to waste his time during Jan 2011 to Aug 2011, I may let him attend nursery during thi ...

Ohhhhhh maybe as some previous posts have mentioned certain kindergartens will accept your son for 2011 school year? i don't know. I was asking on behalf of my friend, she is hoping to send her daugter (0109) to school (K1) in 2011 Sept but i have always thought that schools dont accept underaged Bssss  dunno -_-

我仔都係0902baby, 我會比佢2011年讀pn (nursery), 2012先讀k1

如果出年比佢讀n1,今年未要讀定?

原帖由 raysnow 於 10-7-22 05:30 發表
我仔都係0902baby, 我會比佢2011年讀pn (nursery), 2012先讀k1

我囡係0902, 之前報咗一間可以2011年11月插K1, 但係聽咗好多意見, 都話入學寧大莫細, 大B同細B ge表現會有好大分別, 會令細B感到自卑或無信心, 所以我都會同佢轉番2011年9月讀N1.

Hi, My son also 0901.
HOw are you all?
I also thinking the same question about when will let my son starting to taking K1.

原帖由 xowpooh 於 10-7-22 16:31 發表
我囡係0902, 之前報咗一間可以2011年11月插K1, 但係聽咗好多意見, 都話入學寧大莫細, 大B同細B ge表現會有好大分別, 會令細B感到自卑或無信心, 所以我都會同佢轉番2011年9月讀N1. ...

‹ 上一主題|下一主題