用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實有冇人小一至小六都要媽咪在身邊温書,才有好成績. ...
go

其實有冇人小一至小六都要媽咪在身邊温書,才有好成績. [複製鏈接]

如題......
   0    0    0    0

原帖由 maybaby 於 10-12-31 22:35 發表
如題......

不一定,因我有個朋友有兩個仔,兩個她都有陪讀,大仔成績很好,但細仔就吾得啦,日日坐在旁陪讀,讀到中一二都是這樣,老師都見了幾次,因時時欠交功課。

其實係幾時要放手呢!我仔現在小一,我睇佢情況,係要人捉住佢黎温,佢先肯温.

回覆 3# maybaby 的文章

真係好睇個人, 但你仔仔只是 小一, 比多點時間他吧!!

小一咁細, 唔好話自律性唔夠, 連應該點溫都唔知啦, 點可以放手啊!

我個女小二, 個班主任叫我地放手唔好理佢d功課, 結果佢d英文grammer—塌糊塗, 我今個聖誕假要花好多心機先教返好。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

老師不是常常叫我們督促子女學習嗎? 我想小學階段, 自律性不足, 仍然要"督促".

如果媽咪在身邊温書就有好成績咁就好咯, 最驚有媽咪在身邊温書都冇好成績啫.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

小兒小一, 我要番工, 每朝講清楚要的範圍(如有 dictation / test / exam), 放工後 check 功課, 預默/問書.  Listening, oral 和常識靠自己日常經驗, 冇理佢.  成績80-100.

回覆 10# miffy 的文章

尚有一K1妹妹, 每晚都好趕, 透不過氣. 不知幾時放手.

原帖由 kikiboy 於 11-1-3 09:48 發表
如果媽咪在身邊温書就有好成績咁就好咯, 最驚有媽咪在身邊温書都冇好成績啫.

好讚成,我日日放工返來同阿仔對功課,溫默書,近考試時都同佢溫,不過小朋友自己都唔知點叫溫書,一行開就發呆.不過成績都係麻麻,70-80分.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

要返工真係無時間.. 小朋友有時都想自己溫, 但你講得岩, 佢地都唔知點叫溫書.. 可能以為睇一次就=巳溫佐.. 小兒今年小三, 第一次考完試同班主任傾計. 班主任叫我要同仔仔努力o的. 成績麻麻地, 但其實我滿意的(都在全級中上), 我同老師講, 我想依家開始慢慢放手, 等佢自己試下, 點知老師叫我遲o的先.. 我話依家小三再唔放, 一路上都唔可以放手, 因為一到小五真係唔敢比佢地自己試, 依家小三同小四都仲可以輸得起, 我相信都仲可以追得返.. 不過都明白, 有時真的很難取捨....

原帖由 熊媽 於 11-1-3 23:28 發表

好讚成,我日日放工返來同阿仔對功課,溫默書,近考試時都同佢溫,不過小朋友自己都唔知點叫溫書,一行開就發呆.不過成績都係麻麻,70-80分.

原帖由 maybaby 於 11-1-1 22:07 發表
其實係幾時要放手呢!我仔現在小一,我睇佢情況,係要人捉住佢黎温,佢先肯温.
我都係一樣,有排捱.......

回復 16# kayan19 的帖子

有人假期28樣功課, 有人一放完假返學第一日就考試......
你話係唔係叫做放假呢?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 qkhui 於 11-1-4 09:32 發表
要返工真係無時間.. 小朋友有時都想自己溫, 但你講得岩, 佢地都唔知點叫溫書.. 可能以為睇一次就=巳溫佐.. 小兒今年小三, 第一次考完試同班主任傾計. 班主任叫我要同仔仔努力o的. 成績麻麻地, 但其實我滿意的(都在全 ...

我都想可以慢慢放手,因為我兩公婆一起睇住個大了,家中還有細仔3歲要照顧.無工人,要奶奶幫手,不過我d一放工,佢就唔理了,大細都交返比我d.不過好在我老公可以早d返來睇住個仔做功課,跟住我就對功課,溫下書,老公都叫放手比阿仔自己搞,錯由佢錯,不過小一我都係唔放心,而且阿仔個性格好百厭,都係要全程係後面跟住,如果唔係,佢都無心學習.我試過幼稚園時,諗住唔太緊張佢溫習,點知,成績一落千仗.現在跟的實,成績都係麻麻,上唔去.放手,都唔知會變成點.
所以小朋友讀書辛苦,父母都辛苦,自己又不自覺好緊張佢d成績,香港那一間學校唔睇成績,唔睇分數啊?所以好多時跟阿仔關係都好緊張.我兩個仔,人都瘋了.
養兒一百歲,長憂九十九.
熊仔04年6月1 號出世---3.04kg
細仔08年3月13日出世---3.42kg

回復 18# 熊媽 的帖子

係.. 完全明白現在的父母感受, 有時真係好佩服有些家長真係可以唔理子女的成績, 放手比佢地自己.. 我都好想..
依家亞仔小三, 如果你問我, 看返轉頭, 小一OR 小二開始放手比佢自己, 我會答你會.. 或某些科目比佢自己. 因為仲有機會比佢改進, 但到依家小三, 想但唔敢...

囝囝小一第一次測驗, 我放手冇迫佢, 成續只得全級中間, 之後既考試我同佢一齊溫, 仲要整左好多有關課程的練習比佢做, 最後佢可以考到全級90人的頭15名!  所以我認為小學階段最好可以扶助下小朋友, 尤其考他們溫習的技巧, 最重要係令佢明白溫習既態度!

現在他小二了, 我用的方法沒有變, 所以測驗時都可以keep住全級頭15名內; 但我想提醒一些去補習社既媽咪們, 不要過份依賴他們, 最好還是自己和小朋友重溫一次吧! 雖然我是在職的, 放工回家後才與他溫習的確時間有限, 但很有用的.
‹ 上一主題|下一主題