用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問有沒有人讀沙田明愛幼兒學校, 分享下 ...
go

請問有沒有人讀沙田明愛幼兒學校, 分享下 [複製鏈接]

請問有沒有人讀沙田明愛幼兒學校, 分享下...
點解有D人話教的課程淺D, 不過就話學校的老師, 嬸嬸都很好~
   0    0    0    0

我今日收到呢間學校叫我地11月去interview,我都好想知佢好唔好再決定去唔去。

回復 1# loveannis 的帖子

你幾時apply呢 ? 我同事九月apply, 佢話full 晒唔收生喎

你地係apply N1 定 K1?

我囡囡而家讀緊N1, 所有老師同嬸嬸真係好好, 好nice, 好有耐性. 阿女返咗3個月, 自理能力已經train到好好, 食飯, 換衫, 著鞋著襪, 去廁所....都係自己攪掂.

其實當初我簡明愛讀N班, 都係想train好佢嘅discipline, 至於程度, 教嘅嘢唔多, 好難comment.

回復 3# wendypoon 的帖子

我耐到都唔記得自己apply過呢間學校啦

唔知明愛可唔可以插班呢?我想比佢明年2月插N班讀半年。

回復 3# wendypoon 的帖子

我係去年9月入form apply pn, 不過冇位收細b, 所以今年先有得in k1, 不過今年唔接受申請, 因為太full

回復 6# loveannis 的帖子

我相信唔會有位插班, 因為我去年入form都冇得in

有冇位插班就視乎有冇人中途退學. 我都request今年4月插班, 不過一直等到7月有人提早退學先有位.

出年2月插班N1有啲難度, 因為佢地今年超收, N1有一半小朋友仲係上緊佢地playgroup, 如果有位, 都會俾返佢地先.

至於K1, 亦因為超收問題, 所以校長已預留出年嘅K1學位俾今年已收嘅N1小朋友. 除非有人會放棄K1學位, 否則收新生機會亦比較細

插班真係有難道, 今年佢地K1成46人 (校長都認係超收左), 就算有人退學, 都未必會再收人

咁即是間學校好不好? 教學方面呢??

咁多人報,應該系好學校呱

其實學校好唔好,真係好睇家長要求D咩野,小女由N1開始入讀,以下只屬個人意見,睇下幫唔幫倒你,

N1都是大部份時間學自理, 我覺得佢學得好好, 兩個班主任都好有心機教, 好多野好快佢都已經識得自己做 (著鞋, 上廁所, 食飯....) , 其餘時間都係唱下歌仔(普通話歌就K1 至開始教),教吓A-Z.簡單常識.(都是分組做) 如天氣許可,每天都一定會有一至兩節時間出操場玩,呢個亦都係我鐘意呢間學校既原因,唔會整天坐在冷氣房, 另,每星期都有分享時間,要帶一樣野返去同同學仔share,可以train 佢地講野既自信心. Net teacher就一星期只會黎一次,逢星期五,呢樣我就覺得唔係好夠攞.
呢間學校,整體上我都覺得ok 既,校長,老師,嬸嬸個個都好好人.   希望幫到你啦
‹ 上一主題|下一主題