用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 A仔的牙科手術
go

A仔的牙科手術 [複製鏈接]

囡囡4歲,兩个月前開始間中食飯時大喊,初時以為生痱兹,後來有次吃糖都喊,才想起係蛀牙。上星期找私家兒童牙醫check過,話有隻大牙蛀得幾深,而亞囡又好唔合作,要安排全身痳醉(兒童牙醫專用果隻),照X-ray睇吓需否先迫"道牙根"才補反隻牙。

我想聽多個意見,所以今朝帶佢去公務員牙科看了急症,蛀牙是confirm的,但佢果度攪唔掂亞囡,所以refer5月頭去麥理浩兒童牙科。Daddy問醫生亞囡會唔會要"全痲"才treat到,醫生卻認為為補隻牙將小朋友"全痲"風險几大。

想問有冇小朋友做過"全痲"的牙科手術?家長覺得有冇副作用?應該盡快在私家treat咗佢,定得睇埋麥理浩兒童牙科先決定?睇過麥理浩兒童牙科的家長又覺得果度treat A仔 OK or not?
   1    0    0    0

仔仔五歲在張虹莉牙醫處做全麻杜牙根、牙套及補牙,很快很好

我個囝係私家醫生度做,佢地唔係叫全身麻醉,叫鎮靜!風險無咁大!先比D氣佢聞,聞聞下就瞓覺覺,之後有個麻醉科醫生在場睇住鎮靜藥物的濃度!做完牙科手術之後就會叫醒個小朋友,初時起身個小朋友好似未瞓醒發緊夢咁,半小時就同平時一樣。我個囝近4年做過2次,我唔覺佢有咩副作用!詳細可以打去問下兒童齒科的醫生!

chamman2004 發表於 12-3-8 00:06
仔仔五歲在張虹莉牙醫處做全麻杜牙根、牙套及補牙,很快很好

請問妳仔仔是否一隻抑或多隻牙做杜牙根、牙套及補牙? 全部要幾多費用?

牙醫堤提供的資料刻都是「牙科鎮靜」,但該診所的鎮靜程序除了聞氣也有注射鎮靜劑。

問過去麥理浩兒童牙科,佢地初診後再排期去公立醫院做「牙科鎮靜」要等一年次以上。

既然亞囡在短期內變得冷靜合作的機會好底,我們唯有盡快在私家treat咗佢,以免僅餘的一年半黃金訓練期受這毛病拖累。已約了下星期去做。

小朋友牙註得好快,等咁耐,3,2個月就註晒喇
‹ 上一主題|下一主題