用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

xxxddfasf

elbar  2012年9月已轉校長, 以上資料已過時   發表於 13-4-30 22:26
   0    0    0    0

回覆:yingyee 的帖子

已轉了校長;要觀察!

死啦,文章裏面話新校長上塲後,校內七國禁亂,舊老師和新老師內訌。新校長上是上年定前年上塲?  現在填哂表仲有冇得改呢?  有冇高人可建議。

新校長是幾時上塲?

睇完都真係覺得幾恐怖
不過我以前識得一個朋友的兒子, 係某項運動的青年軍, 讀聖馬可...本身有機會代表香港參加唔知咩大型國際賽, 但學校話佢成績唔好, 必須要補課, 唔比佢請假...話如果佢堅持請, 就唔准升班...
果個男仔結果放棄參賽, 補晒課, 升左班, 考完會考都係得幾分之類, 冇升預科...

間學校真係好衰, 我好怕獨裁, 比我會同教育局講受到要脅唔比升班.  抽到都唔知好彩定唔好彩.

其實這裡有冇家長填了此校, 已交咗form比學校, 可不可以改呢?

今年剛上任!

你篇嘢係2007年寫嘅,差不多6年前.

引用:我在yahoo搜尋知識,見到有該校生話學校很

原帖由 yingyee 於 13-04-30 發表
我在yahoo搜尋知識,見到有該校生話學校很黑喑等,是否屬實?有冇該校小朋友家長或熟悉人可告知,這校是否 ...
12年9月已轉校長,不要被一些五六年前舊資料或傳聞所影響

哦,原來07年,我又見20I2年問。咁係咪07年都轉過新校長,內容話新校長來了,七國咁亂,新舊老師又內哄,都是當其時的事。現在上年來的是最新新校長,暫未有什么不是。

首先,多謝各高人提醒,那我今晩可安睡了。但都好想知有冇正在此校就讀的家辰或熟悉的人,比多些近期資料?

我小朋友今年自行已經選了聖馬可。我們已經觀察了三年,並不覺得這間學校的學生有問題。基本上可以說是乖。反而另外二間的學生感覺得不太好,特別是x生。我們親眼見過著住校服食煙。當然,任何學校都有這種學生,所以,不要盡信網上留言。用自己的眼睛去判斷。

你可以用右上角網站搜尋器,輸入“聖馬可“,就可以揾到EK所有相關嘅post.

回覆:khmama 的帖子

我有個親友上年St Marks 首屆DSE學生,成績優異,入了中大,亦回舊校替師弟妹補課,他由小學至中學都名列前茅,學校行政對他沒有太大影響,我諗每所學校都有好壞,不要太擔心!

唔該晒,我可放心了。

路過的, 我好明白家長(我也是過來人), 在選校时真的很辛苦 (怕選錯), 經常上網, 到處打探, 聽到心儀學校的好話當然好啦,但一聽到不好的就馬上心在忐忑不安. 我也經歷過真........哇.

可惜結果都是失望的 "祈望大失望大", 心有不甘 -- 在前的不一定去到心儀校, 相反在后的反過來入左 , 時也命也.. 遊戲始終遊戲....唉

其實, 好奇這所學校從前是一所在東區都可算是有點名氣的, 為何到了今時今日會那麼差口碑, 有那麼多家長不喜歡, 是學術差問題? 校風差問題? 學校老師差問題? 校長差問題? 真是十萬個不明白????????

我也算是常在這區出入, 眼見民生, 中婦, 聖馬, 筲官的學生也算是乖的 (在別的地區時就不知), 筲管平實(沒大起大跌), 中婦好多人都話好(是學術嗎?或其他?) 當日也跟風追逐但被問為何喜歡(到現在再問問自己也覺有點兒是盲目跟風), 民生短短几年由中中升呢英中,當中有一定的實力,但是否可跟其他"年資"較長的學校相比就不知. 聖馬人人口中的不好 "四個字--今非昔比" .

以上只是有感而發, 希望不會惹怒各位.

人人口中話聖馬今非昔比,即係點呢?往曰好今天差?

如果你子女的學校是屬於東區, 即管問問校方意見吧!
成績有實質數據, 無可至疑。但教育理念, 就要探究一下, 是否與自己相同。

引用:路過的,+我好明白家長(我也是過來人),+在選

原帖由 FISHMA 於 13-05-01 發表
路過的, 我好明白家長(我也是過來人), 在選校时真的很辛苦 (怕選錯), 經常上網, 到處打探, 聽到心儀學校的 ...

但 SMS 上年 DSE 平均成績為以上學校之冠

回復 elbar 的帖子

在這討論區內也得知SMS的學術成功績不差的.  請不要誤會我不是不喜歡這所學校, 提到的四所學校我也是喜歡的.  只是不知為何只有SMS的評語不好, 可能我收錯資料.

如有錯誤請見諒.
‹ 上一主題|下一主題