用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有兩個小朋友的媽媽會點選擇?
go

有兩個小朋友的媽媽會點選擇? [複製鏈接]

仔仔而家讀緊全日N班同搵緊K1,囡囡剛出世,得姐姐一個照顧。老公覺得姐姐一個照顧唔掂兩個,所以就算有名幼但係半日班收都唔會讀,寧願找一間普通全日班。有冇有經驗家長分享下,這是否一個普遍同正常既決定

1    0    0    0

引用:仔仔而家讀緊全日N班同搵緊K1,囡囡剛出世

原帖由 vickinguk 於 13-11-14 發表
仔仔而家讀緊全日N班同搵緊K1,囡囡剛出世,得姐姐一個照顧。老公覺得姐姐一個照顧唔掂兩個,所以就算有名 ...
我都有兩個。我自己覺得小朋友學業比較重要,所以好嘅幼稚園重要過全日班

仔仔而家讀緊全日N班同搵緊K1,囡囡剛出世,得姐姐一個照顧。老公覺得姐姐一個照顧唔掂兩個,所以就算有名 ...
要睇你仔仔係活躍定文靜,如果係坐唔定,跳來跳去果些,而你只有一個工人姐姐,我個人建議全日班,或者你看有冇長輩幫忙,否則你工人姐姐隨時飯又食唔安落,toilet開大都夠死(無論係姐姐定大仔)

hi,我同你情況完全相同,現在有較好的半日班學校,事實比起全日班那間好的,我都爭扎中,但真係唔想因為細b而令到大b放棄一間好學校,這樣對他好唔公平我都會同姐姐商量定先,如果佢有信心攪掂,我就去揀好的。

引用:Quote:原帖由+vickinguk+於+13-11-14+發表

原帖由 Matttang 於 13-11-15 發表
hi,我同你情況完全相同,現在有較好的半日班學校,事實比起全日班那間好的,我都爭扎中,但真係唔想因為細b ...
係啦,只不過我姐姐實話冇問題,搞得掂喎都唔知信唔信佢好...

回覆:有兩個小朋友的媽媽會點選擇?

我情況一樣,我都冇楝全日班,希望姐姐真係搞得掂啦,我起碼都仲有個成日出街嘅老爺睇下。

我情況一樣, 但我肯定唔會長時間俾工人姐姐一對二...
我大仔比較活躍, 自問自己都不能長時間 handle 大仔同細女, 尤其是當細女喊/扭食時, 真係只能開著電視才能安撫到大仔... 但我又唔想我仔對住電視或對住爺爺嫲嫲太耐...
所以我有兩手準備, 細女已排了育嬰園 (但未有位, 最遲明年9月有), 當大仔有好的半日K1 offer, 細女會放在育嬰園, 讓工人半日做家務, 半日照顧大仔. 若没有好的半日 K1 offer, 明年將會不變, 即大仔繼續全日班,放學後嫲嫲睇住2小時直到我放工回家, 工人全力照顧細女和做家務.

大仔而家讀屋企附近既PN pm半日 , 呢排in緊出面K1半日,如果收,下年比大仔搭校車返K1 ,我冇請工人,so far ok , 一個帶兩個出去送大仔返學

我同朋友都有過同樣經歷,事實係一個姐姐冇可能湊nb+睇大b+做家務煮飯。我自己選擇左做full time mom,有人選擇請多過工人或請本地part time 鐘點,有人選擇送小b入育嬰園。

回覆:vickinguk 的帖子

如果試過一個人全職照顧一個一歲bb,你就知連去大小便都唔得閒,唔好講做家務, 尤其剛識行路的, 睇少一秒都唔得, 遇到一個不願意睡午睡的一歲b,令人更累

引用:我同朋友都有過同樣經歷,事實係一個姐姐冇

講真, 如果大嘅只返半日, 家務真係做唔到. 我是全職mama, 大仔半日K2, 細女8個月, 唔係唔得, 但真係有時要開TV給大仔看先做到野. 睇下姐姐有冇心lor

我細b出世第一年,大b都係得一歲,請兩個姐姐幫手。
大b入全日PN,學自理嘅同時,細b一歲,請一個姐姐。
大b K1會轉番半日,細b會嘗試搵間全日,又係學自理!
初生真係唔可以掉以輕心!
我亦好努力係兩個小朋友取平衡!

回覆 vickinguk 的帖子

咪請兩個姐姐囉!

回覆:有兩個小朋友的媽媽會點選擇

我有個朋友請多個工人照顧細B至2歲上學

醒目開學勳章 貢獻勳章

我細仔出世時,哥哥讀緊N班,我地當初都計劃細b出世第一年,俾哥哥讀全日,但世事難料,當初最想入K1嘅學校收咗哥哥讀N班,屋企附近有全日班嗰間本應插N班又遇著豬流感,無返過....最終哥哥就出九龍塘返N班喇!工人係推住BB車落樓接哥哥校車,咁哥哥又生性可以自己玩一陣,等工人陪bb瞓....

唯一辛苦d嘅係我,放工要趕去買餸 (我唔俾工人帶bb去街市),細b返N班之前,都係我去買餸架!
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+13-11-29+13:18+編

引用:我同朋友都有過同樣經歷,事實係一個姐姐冇

原帖由 Ocean419 於 13-11-18 發表
我同朋友都有過同樣經歷,事實係一個姐姐冇可能湊nb+睇大b+做家務煮飯。我自己選擇左做full time mom,有人 ...
我同你一樣選擇左做ftm, 一個大B兩歲加一個newborn , 有請工人!

兩個都咁細,自己湊都好辛苦,何況係工人? 如果你問工人,佢坦白就會答你湊唔店,但如果佢唔想當面say no,我相信佢只會比大仔睇半日電視/睇半日i pad
‹ 上一主題|下一主題