用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 何時開始指住字講故事?
go

何時開始指住字講故事? [複製鏈接]

小朋友2歲3個月,可以坐定定攞住本書聽我講故事,最近想試下指住書上既字 (短句) 讀俾佢聽,已經抑揚頓挫甘讀,但讀兩三頁就會走開。請問係咪等大D先可以指住字講故事?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

指無問題,但我會先教單字,到有基本單字字庫,先指住d字嚟讀
然後間中响佢識嘅字停低,俾佢讀
恐龍家

我自己個人來講,發現我個仔開始對文字有興趣時,才指一些常用字佢睇!就好似同小朋友介片咁,佢有意識先同佢介嘅道理差不多!
而且亦唔好忽略理解圖畫!我反而會同我仔細看圖畫!好處很多!看圖可觀察,思考,我有時會先看圖,後才看字!因為未知故事內容,想像空間就大了!小朋友若能從圖畫中推測故事內容,就會思考!比就咁就講晒個故事佢聽,唔洗點諗好!
當然未必次次咁做,小朋友都要享受聽故事樂趣,總之用下唔同方法,唔洗用晒一樣!
認字不用太急,當小朋友有興趣時,就會學得快!甚至自動問你邊個邊個字點寫!
我沒有用好多功夫教我個仔認字,但佢K3,而家係班上數一數二認字多的同學,因佢認到同學仔嘅名,老師叫佢幫手派功課本!
當然而家社會好多都喜歡早教,這真是個人選擇!

rainbowcov    發表於 14-3-14 10:03

一面指,一面係示範緊俾佢閱讀文字嘅方向。
哩個係第1步,我覺得幾時都開始得。

引用:小朋友2歲3個月,可以坐定定攞住本書聽我講

原帖由 Cowboy100 於 14-03-07 發表
小朋友2歲3個月,可以坐定定攞住本書聽我講故事,最近想試下指住書上既字 (短句) 讀俾佢聽,已經抑揚頓挫甘 ...
現在可約略指一下,重心仍然係故事內容。

我睇oxford reading tree 既guide話大約4歲開始,但不知身在香港的我們有無參巧價值
我囡囡細過你小朋友小小,而我自己就未開始咁做,唔想佢睇字住。我覺得學語言應該口語先,到master到會話才開始學認字都未遲。

非常感謝大家的分享

Listen,Speak,Read and write.

Too early to read words

回覆:Cowboy100 的帖子

我睇書時未指字,但會同阿女一齊搵下圖畫入面有啲咩,佢暫時對啲字未有興趣。我只會指書名,讀一次之後就睇。阿女自己揭,好多時會跳頁,見到咩就講咩,唔順序。

回覆:何時開始指住字講故事

我覺得父母講故事的書和認字的書是有分別的。

講故事的書注重題材及圖畫,認字的書注重字少而有系統,兩類書有分別。

我兩個仔都係足三歲開始睇青田我自己會讀及基礎漢字500, 認字來說非常快!英文可看the magic box 及 oxford reading tree。

大仔開啟了能自我認讀部份字詞,係佢有興趣的事項自學中文字。5歲我已不用再親子閱讀。

細仔3歲,認讀部份字後,當我用繪本講故事時,自己也指著字讀。

樓主先培養閱讀興趣親子閱讀,然後用簡單書本認字,再順著小朋友興趣引導他。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

其實我並不是要小朋友過早識字,只係同一個故事講左好多次,諗住轉下讀字順便等佢望下字詞,但原來都有技巧,唔怪之得佢唔SO我
‹ 上一主題|下一主題