用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯vs迦密
go

伊利沙伯vs迦密 [複製鏈接]

請問有無人知道有無精英班?校風及師資如何?老師有愛心?謝謝
   2    0    0    0

ABC_mama 發表於 21-9-13 12:04
暫時未有會員分享,甘我試試先.
(1)拿.係不同的post,見到有唔少分享話官中經常有老海鮮,hea教~~

(2)迦密尼,可能重建有影響.

PS:兩間都係好學校,入到是但一間都滿意.我系buy尼個答案.

PS:(1)(2)個兩條回覆我係聼或見到咋,並不代表同意該觀點架.

我仔QES讀中四, 番左一個星期學,今個星期有兩個小測
已講明明明年暑假要補課
咁hea 唔hea?

迦密冇精英班,校風算純樸,老師都有愛心

ABC_mama 發表於 21-9-13 12:04

這兩間在九龍官津校來說,自行都較難考入。要考到名次較前的Band 1A 生,自行才有機會。

呢間官校各類老師都有,有老海鮮hea爆,疫情下把學生考試全數碼化,有考生得不合理分數與平常表現大異的,不會覆卷,又唔肯認錯;有唔識教書扮有料的,有謙遜的,有過人學科知識和傳授本領的,把大多學生認為最悶的科目,講得到所有學生聽得津津有味;有對教育充滿熱忱和關懷學生的,能短時間掌握各學生的性格和學習強弱處。
除了看子女遇到那類老師,還要視乎子女以怎樣的心態對待事情。

回覆 iriscslmak 的帖子

請問係伊中真實情況嗎?

迦密聽聞老師有愛心.......但未知真實情況?!QE好似無人提, 會不會真的勁差?

回覆 wingmanlam 的帖子

我唔會用「勁差」來形容她,有心有料的老師還是不少的。
由前校長袁校長在任期間的DSE成積的趨勢,與此之前和之後的比較,你就可知校長對學校的影響。

QES 我仔讀得好開心、有精英班的、一間好好的學校、不過自行真係好難入!

回覆 靚靚呂太 的帖子

一般需要什麼成績, 課外活動, 比賽才可成功?

面試的話 我估級頭 加一些課外活動 但最主要都係睇成績次第排名 因為每間學校成績排名都可以差好遠(emoji)!

官校一定有hea教既老師,比例亦唔低,只係睇你好唔好彩。
不過就算yea教唔代表無要求,小測統測一定唔會少,而且基本上都會精英班。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

講開QE, 朋友今年叩入咗, 打來果位老師語氣態度都好一般, 又叫佢唔好打返校搵佢, 佢話佢好忙喎. 未入讀D講野態度已甘差, 已突顯官字2個口(佢覺得), 入左去讀唔知點算, 最後朋友揀左第2間

始終多少會有啲公務員心態……

bboo1 發表於 21-9-21 14:46
講開QE, 朋友今年叩入咗, 打來果位老師語氣態度都好一般, 又叫佢唔好打返校搵佢, 佢話佢好忙喎. 未入讀D講 ...

好奇第二边間

bboo1 發表於 21-9-21 14:46
講開QE, 朋友今年叩入咗, 打來果位老師語氣態度都好一般, 又叫佢唔好打返校搵佢, 佢話佢好忙喎. 未入讀D講 ...

今時今日咁嘅服務態度,真係唔得,要搵劉華教佢做人道理至得

hkpapa852 發表於 21-9-21 14:28
官校一定有hea教既老師,比例亦唔低,只係睇你好唔好彩。
不過就算yea教唔代表無要求,小測統測一定唔會少 ...

幾好吖,未教先測,測完當教左,肥左咪去山下課金,成績自然好。
‹ 上一主題|下一主題