用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正repeat K1 vs 學之園K2
go

培正repeat K1 vs 學之園K2 [複製鏈接]

小兒9月尾B,本身讀緊LH K1, 煩惱緊下年轉唔轉去培正讀K1, 主要CONCERN係怕佢又讀多年相似既野,連LH PN班,即係要讀3年差不多的東西,怕影響佢學習熱情。
學之園和培正都是好學校(培幼、培小都係),我們target都係直私,留學之園好似仔仔開心D,因為老師同學都好好,去培正就升小有個保險,但要讀多年K1,同埋知道培正係HAPPY SCHOOL? 怕佢最後唔夠其他人爭直私。

另外,培正是否英文語境會爭少少?學既野深唔深?

兩間係各有各好,諗左好耐都諗唔掂,多多指教。不喜勿插

2    0    0    1

回覆樓主:

直接試插培正K2吧!一條龍好吸引,今日仲出多位培正狀元。

回覆 happymeme 的帖子

謝謝回覆,即係轉左去培正再試插K2? 謝謝!

直接打去問可唔可以插K2

mafadone 發表於 22-7-20 16:04
小兒9月尾B,本身讀緊LH K1, 煩惱緊下年轉唔轉去培正讀K1, 主要CONCERN係怕佢又讀多年相似既野,連LH PN班 ...

只會有人repeat 讀LH, 點會有LH唔讀repeat讀其他架......

認同樓上講,真係要轉就應該係插班培正K2, 而唔係重讀培正K1, 你咁樣只係嘥緊小朋友嘅時間

super_cat 發表於 22-7-21 00:49
只會有人repeat 讀LH, 點會有LH唔讀repeat讀其他架......

認同樓上講,真係要轉就應該係插班培正K2, 而唔 ...

又唔係喎,如果細B培正又淨係收K1都值得讀多年,始終靚龍。讀完私幼,兜兜轉轉咪又係考差唔多级數小學,除非非入神校不可。但細B要考神小要非常努力。

happymeme 發表於 22-7-21 08:40
又唔係喎,如果細B培正又淨係收K1都值得讀多年,始終靚龍。讀完私幼,兜兜轉轉咪又係考差唔多级數小學,除 ...

9月B 做超大其實已經覺得好嘥時間,仲要9月B 有LH 收即係本身資質有返咁上下,所以覺得更加唔值得去為所謂“靚龍”去repeat

去間課程淺啲,語境又無咁好嘅學校只係為條龍,覺得有啲嘥咗

平調可以(即K2轉K2),但repeat no way

同意呀! 培幼學術仲要好淺,你小朋友可能覺得好悶!
不如專心留在LH,準備好個小朋友考直私

回覆 bc1019 的帖子

多謝大家回覆,仲以為會有好多人叫我去培正  因為上黎睇,好多2選1 選擇,好似好多都叫人去培正。

mafadone 發表於 22-7-21 12:27

多謝大家回覆,仲以為會有好多人叫我去培正  因為上黎睇,好多2選1 選擇,好 ...

I guess the main stopper is that your boy needs to repeat to be super big b, while ur boy is sep b which is marginal case.

If you really like PC primary and secondary school I think you should go ahead.

If you are more aggressive than that, LH seems more suitable. PC atmosphere is less aggressive and many parents there would just expect the babies get into PC primary, of coz, some of the babies would try luck outside, but usually less tense and won’t prepare interview that early (i.e. usually 名幼 would start to trim up babies from term 1 of k2).

I think you can do some research on your target primary schools, see which type of school suits your boy more, and can make better decision.

mafadone 發表於 22-7-21 12:27

多謝大家回覆,仲以為會有好多人叫我去培正  因為上黎睇,好多2選1 選擇,好 ...

咪住,我再睇睇你個問題

9月B LH係唔會收讀PN, 你讀得LH pn 再升K1 即係已經係超大B, 遲一年讀?

我有無理解錯? 如果repeat多年咪即係再遲多一年? 咁樣連適齡學童分都無埋架喎

super_cat 發表於 22-7-21 13:52
咪住,我再睇睇你個問題

9月B LH係唔會收讀PN, 你讀得LH pn 再升K1 即係已經係超大B, 遲一年讀?

佢係9月b 入到PN (幸運)所以佢依家在同班同學入面算比較細個嗰幾個(emoji)

mafadone 發表於 22-7-21 14:17
佢係9月b 入到PN (幸運)所以佢依家在同班同學入面算比較細個嗰幾個(emoji)
...

咁樣你小朋友都真係叻嘅,唔好嘥時間repeat喇

都係嗰句,如果真係鍾意嘅,平調係可以

如果唔係就留喺LH 好好裝備自己,加油

其實九月唔係好細個咋嘛,同意樓上所講,如果我係你的話,我都會揀留喺LH 好好裝備自己

如果你係心儀直私小學,留喺LH會適合啲。大部分培幼既家長係target培小,亦正正因為培幼既課程係為咗協助小朋友升培小關係,課程係會相比其他私幼淺。

twinkle00 發表於 22-7-21 19:34
其實九月唔係好細個咋嘛,同意樓上所講,如果我係你的話,我都會揀留喺LH 好好裝備自己 ...

多謝,因為我覺得佢比同齡都係爭啲啲,信心不大,雖然老師都叫我地畀啲信心,不過我地如留都會盡力(emoji)(emoji)

super_cat 發表於 22-7-21 14:21
咁樣你小朋友都真係叻嘅,唔好嘥時間repeat喇

都係嗰句,如果真係鍾意嘅,平調係可以

多謝(emoji)(emoji) 如果留一定加油盡力,謝謝

回覆 mafadone 的帖子

加油啊!

mafadone 發表於 22-7-21 14:17
...

你係咪插班入去?LH Pn唔係只收到八月?
‹ 上一主題|下一主題