用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH VS KV
go

LH VS KV [複製鏈接]

想請問大家會點選擇?
   0    0    0    0

如果你係好想知多點小朋友學校生活, 需要透明的學校安排/資訊, 願意invovle 家校合作, 選LH

如果你傾向小朋友按學校安排學習, 家長參與度較少, 選KV

兩間學校課程唔會相差太大, 但最大分別應該係家長對小朋友學校生活的興趣度同參與度.

冬菇 發表於 22-8-4 00:05
想請問大家會點選擇?

站在考小角度,我小朋友剛經歷完考小,雖然兩間在升小支援走的方向完全唔同,
LH係有專門設計課程教材For應付面試,
KV課程就Focus學術根基(只有模擬面試同幾堂故事技巧班,星期六上)
但家長如果會同學校共同努力,讀呢兩間是但一間應該分別不大,
最終考小兩間幼稚園都有一班人有果堆名直私offers,
仲有考小運氣緣份都佔相當比重(考過的人應該有所感受)
我小朋友讀kv,考小期間whatsapp group有接觸到LH/SC家長,有考得順利亦有唔順利的家長,
不過基本上都認同除左學校,家長共同努力更為重要

其次學費係唔係考慮因素? kv一年4萬幾,lh一年7萬幾
番學距離? 如果一間勁近自己一間好遠,咁揀近啦

兩間名氣差唔多,個人比較鍾意KV。
同意樓上,無論邊間,考小都需要家長發功。

主要視乎你係邊間LH,如果係青衣、凱帆,就建議揀LH,其它LH分校同KV比嘅話就建議揀KV。

jbbmom    發表於 22-8-29 17:26

想請問大家會點選擇?

我識一個小朋友讀KV的家長,佢囝K1讀Kv, K2轉左LH , 原因係話學校守舊同悶,阿囝唔鍾意返學。LH剛讀左幾日,未知情況。

回覆樓主:

根德園係一間好好的學校,很感謝老師的教導。
不過經歷過考小的我,如果重新再揀一次,我會揀…….LH
當我地為左考學校而身心俱疲&好徬徨的時候,讀LH的朋友仔有校友主持升學講座同家長分享點玩升小遊戲、考唔到學校時校長主動話幫手寫求位信,又有小一面試班比同學仔etc…
相較之下,kv對升小的support就大概只係幾堂星期六的故事班。

想請問大家會點選擇?
視乎你升小的目標係什麼?
如果考直私,的確LH的支援會比KV多

但如果津校,就KV會銜接得好好,而且好多津校(神或一線)都喜歡收來自KV的叩門生

回覆 Darklady 的帖子

同意,兩間幼稚園都要家長共同努力。我自己偏向KV

jbbmom    發表於 22-9-7 15:06
‹ 上一主題|下一主題