用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一
發新帖回覆
go

小一 [複製鏈接]

小朋友專注,學術運動藝術吾算好強但發展平圴。巳有陸小 offer,哥哥在讀。 大家覺得還應考慮福小或民小嗎?
   0    0    0    0

不用,兩兄弟有照應

hoada 發表於 24-5-9 08:31
小朋友專注,學術運動藝術吾算好強但發展平圴。巳有陸小 offer,哥哥在讀。 大家覺得還應考慮福小或民小嗎 ...

如果已經有哥哥在讀,是對陸小/羅氏有什麼顧慮嗎?
如果哥哥在讀都不想弟妹跟尾,也不妨一試另外兩間。但三間小學和相關中學成績級數差不多,而當中陸小升中己是很有保障。
既然有哥哥的經驗和舊試卷,弟弟如果想外闖,會否考慮嘗試留在陸小讀好小一/二的成績再去考插班拔萃 男拔 喇沙 英華 SPB HKUGAPS 等更上一層樓?

回覆樓主:

因為感覺陸小校舍小,難外闖,其實要級1至3先可以初小向外插班,語境及presentation skills 不及福小,學術及校舍上民生教材較好。吾想貪方便揀同一學校。

hoada 發表於 24-5-9 19:07
因為感覺陸小校舍小,難外闖,其實要級1至3先可以初小向外插班,語境及presentation skills 不及福小,學術 ...

相信你之前已經報了一些小學,現在報這兩間也好。贊成小朋友個個不同,兄弟/姊妹不一定要讀同一間學校. 加油

怕煩就同一間

hoada 發表於 24-5-9 19:07
因為感覺陸小校舍小,難外闖,其實要級1至3先可以初小向外插班,語境及presentation skills 不及福小,學術 ...

我嘅情況係哥哥已經升中,妹妹唔靠哥哥舊生關係就要等大抽獎,所以都是先報咗哥哥間小學讀小一,好幸運地妹妹成績比哥哥當年更進一步,原校又係太細而且較重視學術成績嘅,和我們較重視活動健康,愉快學習嘅理念不同。係妹妹同意下都試下報插班,睇下人地畀唔畀筆試佢。

hoada 發表於 24-5-9 08:31
小朋友專注,學術運動藝術吾算好強但發展平圴。巳有陸小 offer,哥哥在讀。 大家覺得還應考慮福小或民小嗎 ...
民小

民小上民中要頭99名先穩升,呢點都要考慮。

正常兩兄弟一起在同一學校會好些,儘量令孩子開心去面對學習得到興趣,領悟到好讀書,不好讀書;好讀書,不好讀書既道理
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊