用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將會入讀TKO 宣基小學請進...
go

將會入讀TKO 宣基小學請進... [複製鏈接]

將會入讀TKO 宣基小學請進...

今早INTERVIEW, 下午5點call 我明天辨入學手續.
叩門成功 !  
大家入來打個招呼吧!

Re: 將會入讀TKO 宣基小學請進...

[size=small]phoebepanpan
想請教你宣基有咩吸引你啊!
將軍澳仲有咩小學好啊! thank you

bie.
我鍾意宣基返學冇壓力, 唔會太多功課測驗,
maybe 有d 人like 吹谷既學校.
但試想下幾十年讀書生涯, 不停咁吹谷,  小朋友辛苦時家長辛苦.
tko 最有口啤  --> 馮晴, 黃永樹, 陸慶濤, 宣基.

宣基好, 如果你有機會同校長傾吓計, 你就會明白有一個好校長學校一定不會差到那裡去.

Hi phoebepanpan

恭喜晒      

phoebepanpan 寫道:
今早INTERVIEW, 下午5點call 我明天辨入學手續.
叩門成功 !  
大家入來打個招呼吧!

Phoebe :

恭喜!恭喜! 飲得杯落呀!

我想問下你地覺得順德聯誼會梁潔華小學如何?
~只要有夢想,凡事可成真~

[size=small]phoebepanpan

thank you
bie.
我鍾意宣基返學冇壓力, 唔會太多功課測驗,
maybe 有d 人like 吹谷既學校.
但試想下幾十年讀書生涯, 不停咁吹谷,  小朋友辛苦時家長辛苦.
tko 最有口啤  --> 馮晴, 黃永樹, 陸慶濤, 宣基.

phoebepanpan: 恭喜你, 我仲係你隔壁個網(48)等緊面試, 請問學校問左你同小朋友乜野問題呀?   

come爸嘩 寫道:
phoebepanpan: 恭喜你, 我仲係你隔壁個網(48)等緊面試, 請問學校問左你同小朋友乜野問題呀?   

考好鬼多野, in 左差不多半小時, 女校長接見, 一家三口入晒校長室(好似打仗)
基本問題, 咩名, 讀咩學校, 幾多歲, 平時做d 咩等等.

考計數-> 一家三口食飯要幾多隻筷子. 再加多三個人咁要幾多隻筷子;(加到我個仔死死下)
校長係問幾多隻而唔係幾多對,  今日我話比d同事知,個個都話乜條題目咁深.

考反應-> 如果在街上唔見左爸媽你會點.

考英文-> 用英文講, 我仔做該動作.  eg: 有兩個樽, 問邊個樽大, 打開個蓋, 問裡面有d 咩, 一連串動作全部用英文問.

興幸, 我一年前已在bk 找此學校資料, 亦請教過都係叩門成功既信媽,  所以面試時學識唔好心急幫仔仔回答問題.
仲有, in 完後臨走送左張阿仔畫既thank you card 比校長, maybe 咁樣令校長特別有印象吧.

Doublefour 寫道:
PHOEBEPANPAN:你話仔仔draw比校長, 是你仔主動畫/你地, 校長叫佢draw呢.

緊係由我叫啦,  之前睇過d 小學攻略都有教叩門interview 完寄返封信去多謝校長, 但係寄都要時間. 到時阿水記得你咩.
拆唔拆封信都成問題,
所以當面比thank card 就最好啦

乜d題目咁深架???!!!
[quote]
Doublefour 寫道:
PHOEBEPANPAN:你話仔仔draw比校長, 是你仔主動畫/你地, 校長叫佢draw呢.

緊係由我叫啦,  之前睇過d 小學攻略都有教叩門interview 完寄返封信去多謝校長, 但係寄都要時間. 到時阿水記得你咩.
拆唔拆封信都成問題,
所以當面比thank card 就最好啦[/quote]

冇人讀宣小嗎 ?? 唔見晒 ??
23號分班試, 24號派書薄費, 校車, 膳食, 學服等資料

.

phoebepanpan

你小朋友讀那間幼稚園? 好醒呀!

smallbaby 寫道:
你小朋友讀那間幼稚園? 好醒呀!

我仔讀PLK方王換娣幼稚園,
佢好曳就真.

為什麼不選PLK的小學? 因在TKO PLK的小學很有口碑.

smallbaby 寫道:
為什麼不選PLK的小學? 因在TKO PLK的小學很有口碑.

因PLK 小學教學模式唔岩我仔,  

我幫阿仔報左七月尾個小一課程 , 今日又去左圖書館借六本圖書.
因為宣基份暑期功課要睇十本書 , 仲要評分
‹ 上一主題|下一主題