用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才的志潔校舍,千萬不要入讀
go

優才的志潔校舍,千萬不要入讀 [複製鏈接]

優才的志潔校舍,千萬不要入讀

醒目開學勳章 貢獻勳章

Re: 優才的志潔校舍,千萬不要入讀

不要這樣沒心機啦 ! 優才還有沒有家長會呀 ? 嘗試自組得唔得 ?
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

如果因為校車接送問題而不讀優才,係你小朋友的損失,亦係你的損失,我相信waiting list d人會好開心

calvinB 寫道:
如果因為校車接送問題而不讀優才,係你小朋友的損失,亦係你的損失,我相信waiting list d人會好開心

明眼人都知佢想唱衰間野和指明邊幾位老師la!答佢都多鬼如玩野行遠d!.....你吾讀大把人爭住讀la...小弟要路見不平........! 你一早要預咗lee個問題先答兩間邊間收都讀! 你估間間學校同家長無lee個問題會發生,家吓先頭痕遲d呱,大嬏!

你應該用多d時間去揾校車,吾係特登係bk到亂發炮,殺校問題真係攪到d學校日日比人玩針對(特別近期最旺個幾間,包優才, ,....)! 你估你1個話吾好全港會根你玩咩, 天真...女人...閃.. :evil:  :evil:                        
;-) :-? :-? :-?

我的女兒係優才讀G2, 我接觸過馮主任,佢係一位好有愛心的人, 請不要扺毀!

corliss_yu 寫道:
本人的小兒將於06年9月入讀,優才說將軍澳校舍和旺角校舍,一樣無乜唔同,有校車接送,所以我在填表時,選擇兩校均可,以增加入讀機會。但06年8月4日,校車才說,因人數太少,校車無法開到線,我家住在官塘,媬姆車又找不到,打去學校問,黎主任、馮主任等人大耍太極,表示無法幫忙,優才常說有愛心,得把聲。  
現在離開學不足1個月,無法返學,死梗!

Hi Corliss,

I understand your situation and feeling. The argument is valid. The new MongKok school only got 2 classes with not more than 48 students in the first year. The school bus line coverage would be an issue. I understand the school did have subsidy two school bus lines when moving the schools from Kowloon Tong and Hong Kong island to Junk bay couple years ago. I am not sure whether it would be solution this time. I would recommend you speak to Headmaster Chan directly for help.  Mr Lai is not very helpful in my past experience on school bus issue. I will draft the mail to the school to make a formal complaint about the issue for you as well.

Chunhei,

U are really helpful!

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實我都認識黎主任,我覺得他好helpful,而且常會嘗試想辦法為家長解困。

ying1999ying 寫道:
我的女兒係優才讀G2, 我接觸過馮主任,佢係一位好有愛心的人, 請不要扺毀!
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

我又唔覺得無校車/安排唔好校車係唱衰/係衰野喎...係想唱就作D更衰架啦,佢都係講出佢既煩腦,咁鬧人又太無品啦

我都係路見不平...........
oldboyooo 寫道:
[quote]
calvinB 寫道:

明眼人都知佢想唱衰間野和指明邊幾位老師la!答佢都多鬼如玩野行遠d!.....你吾讀大把人爭住讀la...小弟要路見不平........! 你一早要預咗lee個問題先答兩間邊間收都讀! 你估間間學校同家長無lee個問題會發生,家吓先頭痕遲d呱,大嬏!

你應該用多d時間去揾校車,吾係特登係bk到亂發炮,殺校問題真係攪到d學校日日比人玩針對(特別近期最旺個幾間,包優才, 聖保羅,....)! 你估你1個話吾好全港會根你玩咩, 天真...女人...閃.. :evil:  :evil:                         [/quote]

我囝囝在優才讀了四年,我認識的馮主任是一個很nice很有責任心的老師;黎主任來了優才兩年,我也經常打攪他,他都不厭其煩的替我安排很多事情。

至於校車問題,聽衍彤媽說會在星期一或二有定案。我明天也嘗試打電話回校了解一下。有消息再向各位匯報。
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

My friend did tell me that the school bus service in TKO campus is unsatisfactory (very expensive and takes a lot of time due to long trip).  

Corliss,

Dabby has searched some info about the school bus for our kids who will study at Mongkok campus.  Pls have a look:

Pls click here

知道為什麼會出現這個情況嗎?其中一個主要原因是優才"小班教學",且全港各區都有不少人慕名而來。學生人數少,卻來自港九新界,對校車公司來說,可算是一個難題。

busypa 寫道:
My friend did tell me that the school bus service in TKO campus is unsatisfactory (very expensive and takes a lot of time due to long trip).  
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

同意Gitmee所講。就以我個仔果班為例(TKO正校),全班21人,但班內學生卻來自四方八面,我地住大埔,佢D同學有住荃灣,沙田,元朗,香港東區.......差唔多18區都有。

優才2間校舍都近地鐵站,其實已睇得出學校既苦心。

Re: 優才的志潔校舍

corliss_yu,

明白你為校車徬徨的心情,其他家長都會盡力幫你,希望問題早日解決.

corliss_yu 寫道:
本人的小兒將於06年9月入讀,優才說將軍澳校舍和旺角校舍,一樣無乜唔同,有校車接送,所以我在填表時,選擇兩校均可,以增加入讀機會。但06年8月4日,校車才說,因人數太少,校車無法開到線,我家住在官塘,媬姆車又找不到,打去學校問,黎主任、馮主任等人大耍太極,表示無法幫忙,優才常說有愛心,得把聲。
現在離開學不足1個月,無法返學,死梗!

Sindy 於 2006-08-06 17:55:21
***我又唔覺得無校車/安排唔好校車係唱衰/係衰野喎...係想唱就作D更衰架啦,****

有麥野比各位知道優才常說有愛心,得把聲!黎主任、馮主任等人大耍太極!    好嚴重無愛心兼黎主任、馮主任等人大耍太極.揾戊利報讀,影響收生! 重吾夠衰!好嚴重無愛心你知比吾比boss報先!

優才說將軍澳校舍和旺角校舍,一樣無乜唔同,有校車接送,所以我在填表時,選擇兩校均可,以增加入讀機會。
*(優才為收生而老作)*

黎主任、馮主任等人大耍太極*(高層等人大耍太極....不負責任..無懶.....吾幫家長兼未來boss....玩野)*,表示無法幫忙,優才常說有愛心,得把聲*(無愛心優才好鬼恐怖,點作 育英才,得把聲**被偏** 好後怕悔感))*。 (((((lee段好未))))

比 閃人     :            

Re: 優才的志潔校舍

beesbees 寫道:
corliss_yu,

明白你為校車徬徨的心情,其他家長都會盡力幫你,希望問題早日解決.

佢連去揾街車都未試過! 我朋友好努力開學日係學校門口等睇有無街車走去問.
不過優才的志潔校舍實在太少人啦!所以佢應該只選tko優才.
試下俊bk問下有無先啦!都幾慘下!           

同意Gitmee,dabbycheung所講。講到尾自己了解清楚學校先塭 優才.閃

我住康華苑,女女9月會返MK GT, 但校車只能到匯景,行路程要20分鐘,來回要40分鐘!!  最慘我仲要我老爺去接!!! 校車又話唔可以上黎,所以要搵保母車.

請問有無人幫到手呀????

THANK YOU SO SO SO MUCH!!!!! :cry:

各位優才MK分校家長:

絕對明白大家為搵褓母車而煩惱,Gitmee尋日已表示會找學校了解情況,萬一問題仍未解決,我會盡快幫大家搵優才家教會主席商量,睇下有無其他辦法解決。
‹ 上一主題|下一主題