用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 九龍塘官立小學 15 marks , OK ma ?
go

九龍塘官立小學 15 marks , OK ma ? [複製鏈接]

九龍塘官立小學 15 marks , OK ma ?

九龍塘官立小學 1st round , 15 marks ? Have chance ?
Parents of 九龍塘官立小學 students , pls help me.

Re: 九龍塘官立小學 15 marks , OK ma ?

我同事個仔前年3rd choice 2nd round入左

Re: 九龍塘官立小學 15 marks , OK ma ?

TingTing 寫道:
九龍塘官立小學 1st round , 15 marks ? Have chance ?
Parents of 九龍塘官立小學 students , pls help me.

哭mug鬼? 呢間又吾係咩特別好學校, round1多算收15分. round2抽到, 都吾開心.

望入九龍塘小學 好過la.

同學仔媽咪1st round 15 marks入了,我仔仔就 2nd round入
的.
其實,有時d 野好睇小朋友自己,學校不算太有名,但校網不錯,聯繫中學都幾好,功課不算太多(有d 2年級媽咪話我知),故希望小朋友可在開始時不太辛苦吧!

阿媽

每一個人把呎都不同
有人非啦沙/拔卒不歡
有人老師好,同學好,各樣持平便心里高興
我見我朋友個仔都讀得好開心
朋友仲暗自高興冇入其它私立學校TIM

請問九龍塘官立小學程度深唔深, 可否函接英中
升中派位如何

謝謝

我諗佢地是英中...(官中)何文田/賽馬會/依利沙伯,但都係果句,
中中都可以讀得好出色,只要小朋友有心...如果唔係,比佢入到英中又點呢!咪仲辛苦,前2日先有小朋友預唔住自殺...唉 !
阿媽

Thank you so much !
我都希望仔仔讀得開心o架! 佢今年小一呀!
阿媽

栗子媽媽 寫道:
每一個人把呎都不同
有人非啦沙/拔卒不歡
有人老師好,同學好,各樣持平便心里高興
我見我朋友個仔都讀得好開心
朋友仲暗自高興冇入其它私立學校TIM

Thank you so much !
我都希望仔仔讀得開心o架! 佢今年小一呀!
阿媽

我仔仔佢今年also小一呀!

邊班呀...我仔一D 呀 !
阿媽

我是 1b呀 ,有個媽咪開咗 topic,

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=737880&forum=7&0

15分多數都入到 ,要睇下個年多唔多學生有兄姊係入面讀.
派位派得唔差 ,at least 有50%派去英中 ,
校舍大,老師好好人 ,星期六有學藝班俾o的學生參加
分班方面 ,a班最好 ,之後b ,c, d

不過最唔好就係年年9 月1日先話俾o的小朋友知讀邊班 ,係全班同學面前叫個o的同學出黎去第二班 ,好hurt o的小朋友
仲有 ,成績表只係出全班頭10名同全級頭50名

我個小朋友係九龍塘官立小學讀緊5A

nataliewing 寫道:
派位派得唔差 ,at least 有50%派去英中 ,
校舍大,老師好好人 ,星期六有學藝班俾o的學生參加
分班方面 ,a班最好 ,之後b ,c, d

同意. 我覺得學藝班也不錯, 有球類運動, 舞蹈之類, 又有樂器學 (口風琴,單簧管,非洲鼓也有)算是不錯. 不是compulsory. 因為差不多每個小朋友都已經有樂器學緊, 再學多樣, 會好辛苦. (有些學校, 本身學開鋼琴唔計, 要學多樣的)

nataliewing 寫道:

我個小朋友係九龍塘官立小學讀緊5A

我小朋友現讀二年級, 與她同校車的一個小朋友當年第一round 15分入不到, 第二round跨區入唔到, 結果第三round叩門入. 看來她不太好彩.

九龍塘官小學好在那里啊?
‹ 上一主題|下一主題