用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油麻地天主教小學(海弘道)交流區
go

油麻地天主教小學(海弘道)交流區 [複製鏈接]

油麻地天主教小學(海弘道)交流區

hello!各位mami & daddy,
我小女現讀J1B,請各位家多多指教,本人都有看過舊校家長嘅文章,但好少新校家長回應,所以我開多一個新topic,方便大家交流吓,各位新油天家長請進!     
del

Re: 油麻地天主教小學(海弘道)交流區

mercury,

您好! 在bk真的好少新校家長發言, 終於有人開個topic, 因我以前問過問題, 反應不多, 我個仔2c, 多多指教!

meyonw,
hello,你好!咁你要多D發言la
今日收到好多通告,有關課外活動請問你小朋友有冇報讀.我見價錢同外面報差不多,但很多小朋友一齊上課,呢點就唔係咁鍾意.所以冇報讀,其實有冇話一定要報呢?
del

mercury16 寫道:
hello!各位mami & daddy,
我小女現讀J1B,請各位家多多指教,本人都有看過舊校家長嘅文章,但好少新校家長回應,所以我開多一個新topic,方便大家交流吓,各位新油天家長請進!     

HI, mercury16:
  我個女都係1B, 多多指教!!

HI,fyhui:
你小朋友叫乜名呀!(請pm我),等我問問阿囡認唔認識,佢今日居然唔記得帶本認寫書返屋企,連工作紙都留底响學校,俾佢激死 ,今日又唔記得執text types返校,琴晚幫佢放落書包,自己又執返出呢放响櫃到,今日miss寫落手冊欠交功課,佢真你好大頭蝦 .下星期要背默英文,同中文默書,
del

Hello, Mercury 16,

好開心有這個topic, 我個仔讀 J.1D, 我都沒有報學校的課外活動, 因人數太多. 我問過有些高年班, 都不一定要報. 有很多家長都不喜歡報學校的, 只有一個老師教一班.

你的小朋友有否寫錯手冊? 我個仔第一次寫手冊就亂七八糟, 要打電話問老師才知道.

將來有機會到學校開什麼會, 可以大家見見面, 認識一下, 交流一下.

hello! keikeipig,fyhui,meyonw:
好開心又多一位家長,係呀我朋友都話我知唔一定要報,所以都冇報到,手冊就冇寫錯,但寫數字就唔你咁好,好似琴日18一19頁就寫到(8-9)咁,好彩上網睇吓,遲D冇得睇都唔知點算 ,我每日都送阿囡返學放學,有冇機會同大家見面.
del

歡迎各位新油天家長,
以下係各位名單:
meyonw-J2C-仔
keikeipig- J1D-仔
fyhui      -J1B-女
mercury-J1B-女
del

Hello 各位家長,

我將於10月份開始送小朋友返學, 暫時這一兩個星期我自己會試時間. 有機會可以在學校見面.

蛇媽媽 :

跨區報既機會應該好細啦! 妳小朋友有多少分?

暫時上學只有兩星期, 每天只有兩樣功課. 上次家長會時, 老師話盡量不會給太多功課. 但高年班就不太清楚.

各位媽媽:
你哋有冇報中、英、數學習提升班,我幫囡囡報咗,今日返學校見都幾多人報,呢個課程我都覺得幾好,同唔須額外回校,你哋各位家長報咗未.我每日都送阿囡返學放學,大家機時有機會在校見面呢?
fyhui,
我個囡琴曰病咗,但有回校取工課,本來琴日默中文,佢請了病假,但老師都有照給我默書工作紙, 不過我見佢俾咗我,我都有同阿女照默書,係咪應該咁做呢

del

HI, mercury16,
        你個女好番未呀?? 再溫一次當然好啦, 聽日默英文溫D嘜野.... 請指教.....THANKS

各位媽媽:
你哋有冇報中、英、數學習提升班,我幫囡囡報咗,今日返學校見都幾多人報,呢個課程我都覺得幾好,同唔須額外回校,你哋各位家長報咗未.我每日都送阿囡返學放學,大家機時有機會在校見面呢?
fyhui,
我個囡琴曰病咗,但有回校取工課,本來琴日默中文,佢請了病假,但老師都有照給我默書工作紙, 不過我見佢俾咗我,我都有同阿女照默書,係咪應該咁做呢

歡迎各位新油天家長,
以下係各位名單:
meyonw-J2C-仔
keikeipig- J1D-仔
fyhui -J1B-女
mercury-J1B-女
del

fyhui,
有心多謝你,阿囡到今日都未好得哂,見佢龍精虎猛都要佢返學 .
上星期開始已經溫習,都係要佢串字,寫生字,背默都o.k.有時符號唔記得咗寫,激死.
del

fyhui,
我想問你阿囡本高效識字書有冇做功課,因我見阿囡本書淨係做了第一課,第二、三沒有做到.麻煩你,thanks.
del

死火 我都沒有留意, 第三課好似淨係寫課本d生字!! :
fyhui,
我想問你阿囡本高效識字書有冇做功課,因我見阿囡本書淨係做了第一課,第二、三沒有做到.麻煩你,thanks.

各位媽媽:
呢個星期日返舊校參加教育主日,你們會否出席,我和阿囡都會返,到時大家有機會見面啦!
del

Hello All,

大家好! 我嗰仔讀1E班, (我嗰姪女就讀1C班), 他們都很喜歡返學,我嗰仔只係不喜歡做功課, 他都有抄漏手册、欠带書(原來書都唔見咗,要買過)....有時都幾激氣!

雖然唔喺我帶嗰仔返學, 我参加咗午膳義工,下星期二就開始啦! 希望可以見到大家!

bye-bye!

Mercury,

我都報咗, 你有否報eng-class? 好似有D 深, 但我都報咗. 我下個星期一回帶個仔返學, 到學校都差不多7:35-7:40, 有否機會見到面呢?

Keikeipig
‹ 上一主題|下一主題