用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 專注力問題?
go

專注力問題? [複製鏈接]

專注力問題?

各位 :
我個囝囝小一剛剛返左2個月學,老師就同我講,你個囝好醒,但專注力好差,其實我都知,但吾知點算?請大家比D意見!!!

Re: 專注力問題?

我都係! 打打罵罵和做嫦娥都用齊都不奏效, 唉唉唉..........   

我個仔都係,請問知唔知有咩可以幫到小朋友!

謝謝。

Kitty
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

請問你地點知你地仔仔/ 女女專注力差?可吾可以講 D 例子?謝謝

Dear,
我個囝上堂時,吾會專心聽老師講書,成日吾停口同後邊講嘢,
最吾開心係佢考試成日都寫半個字(如:"好"字,佢會寫"女"就算,吾見左"子"字)所以中文考試吾合格,但係我知佢吾會係讀寫有問題,吾知比佢學圍棋會吾會有幫助啦?

我個囝囝今年讀p.4啦. 我個仔同你個囝囝一樣, 上堂吾專心聽書, 做功課都係吾專心. 當年佢讀小一時, 情況比較明顯, 老師時常投訴. 但佢d成績ok. 之後佢讀p.2時, 情況反而惡化, d成績退步好多, 吾專心聽書一樣惡化. 後來, 我去看醫生, 由私家醫生寫referral去醫院-兒童精神科和體智評估, 最後評估為ADHD, 好在佢得專注力差, 沒有過度活潑證, 現在會做d training, 同時我比佢食魚油,有問左很多職業意見ge人,比佢玩多d發洩ge活動,例如打球,跑步..等佢發洩左ge精力,之後佢會好專心讀書,佢用左這樣方法,情況好左唔少,當然ADHD 會越大越會改善.

what is ADHD?  What other key features the kid will have?

醒目開學勳章

學童保健檢查身體時向醫生提出,其後會另約時間做評估,有醫生跟進.
我女女都有這個問題,經評估後她是資優兒童,IQ達120以上,上堂老師可以講一次她就記得晒,未教的書佢已經可快一步自己讀完,但當佢唔習中時就點講都聽唔入耳,好睇佢個人專注力夠唔夠.

有小小認為正常的小朋友要逃避 D 野或視乎喜歡程度, 專注力就唔同.  日常緊系會在讀書, 學習上最明顯啦!  專注力, 有既, 有既........ 唔信就留意下 D 小朋友看電視和打機個樣幾投入.  

講起又講, 近日亞女 (讀 P4) 失晒雲, 一張 F4size 前後面數作要 1 1/2小時完成.  11月2日要期中考啦, 慢成禁, 死緊.  好擔心.       

其實我都想比佢做TEST,但係吾知會吾會好貴?可否介紹吓.

flower99,
經評估後她是資優兒童,IQ達120以上

only IQ 達120以上 is not 資優兒童, it needs over 130. I think she's over 130 or has other intelligence.

過動症的症狀包括下列數項或全部 :

不能集中注意力或缺乏專注能力。表現於︰.易受干擾.常丟失書本、功課、玩具.容易厭煩.不遵守規則
過動(太活躍)及衝動(魯莽﹐處事不加思索)。表現於︰.經常動個不停
.難於安靜地坐下來.在問題未說完時搶著說答案.沒有耐性等待輪候.常打斷或侵擾他人的對話或遊戲

http://www.alameda.networkofcare.org/mh/nimh/article.cfm?content=cant_child_adhd&language=cantonese

summei 寫道:
我個囝囝今年讀p.4啦. 我個仔同你個囝囝一樣, 上堂吾專心聽書, 做功課都係吾專心. 當年佢讀小一時, 情況比較明顯, 老師時常投訴. 但佢d成績ok. 之後佢讀p.2時, 情況反而惡化, d成績退步好多, 吾專心聽書一樣惡化. 後來, 我去看醫生, 由私家醫生寫referral去醫院-兒童精神科和體智評估, 最後評估為ADHD, 好在佢得專注力差, 沒有過度活潑證, 現在會做d training, 同時我比佢食魚油,有問左很多職業意見ge人,比佢玩多d發洩ge活動,例如打球,跑步..等佢發洩左ge精力,之後佢會好專心讀書,佢用左這樣方法,情況好左唔少,當然ADHD 會越大越會改善.

Dear Summei,
我個囝囝今都是讀p.4, 也是專注力問題, 排期做test, 不過要等半年 :cry:
請問有什麼training 可以自己跟仔做的?

flower99,
hi~
我想問問保檢時係咪最後見到醫生先提出???
因為我記得上年我女去做保檢時之前做一大堆野,跟住最後再見一見醫生!!
其實我女之前已做左個簡單測試,有一份只得分數o既報告,不過我知出面私營詳細測試貴,所以都想問問,其實你小朋友做完學童保檢再做評估後,醫生跟進到d咩???
因為我女之前做個test只係簡單得個分,根本睇唔到佢邊一方面係優,所以都想知多一個途徑,睇吓再有冇方法幫佢...
thx
flower99 寫道:
學童保健檢查身體時向醫生提出,其後會另約時間做評估,有醫生跟進.
我女女都有這個問題,經評估後她是資優兒童,IQ達120以上,上堂老師可以講一次她就記得晒,未教的書佢已經可快一步自己讀完,但當佢唔習中時就點講都聽唔入耳,好睇佢個人專注力夠唔夠.
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

可以玩d 記憶跟蹤game, 例如: 你說123, 佢要跟隨說123, 跟住你說123456, 佢就跟隨說123456, 之後如此類推… 其實這個game是考記憶之外, 亦是訓練d 專注力的遊戲, 這個game十分好玩. 你不妨試下啦!

ppychan 寫道:
[quote]
summei 寫道:

Dear Summei,
我個囝囝今都是讀p.4, 也是專注力問題, 排期做test, 不過要等半年 :cry:
請問有什麼training 可以自己跟仔做的?[/quote]

我女女測試唔係在學童保健時做,外出的跟進好貴,所以我做跟進時去了保健中心,第一次係我自己打去約時間,期後就由中心安排,平均半年1次,因為政府o野大多人排,又慢,所以心急就要幫襯私家了.
[quote]
cameo 寫道:
flower99,
hi~
我想問問保檢時係咪最後見到醫生先提出???
因為我記得上年我女去做保檢時之前做一大堆野,跟住最後再見一見醫生!!
其實我女之前已做左個簡單測試,有一份只得分數o既報告,不過我知出面私營詳細測試貴,所以都想問問,其實你小朋友做完學童保檢再做評估後,醫生跟進到d咩???
因為我女之前做個test只係簡單得個分,根本睇唔到佢邊一方面係優,所以都想知多一個途徑,睇吓再有冇方法幫佢...
thx

flower99 ,
sorry~其實我知唔係做保檢時做test,而係係咪每年保檢時可以當時向醫生提出,就會有機會轉介???因為平時若想跟政府o個條隊,係要醫生or社工轉介先可以!!
and我其實係想知政府跟進o既內容大約係咩??提供教育方法俾家長??如講座
提供簡單而合適o既課程俾有關學童???
or just每半年檢一次??
thx so much !!!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

唔需要社工或醫生轉介信都可以,保檢見醫生時提出就得,但如果過了保檢,可自己打去預約,講明是學校老師叫你咁做就可以.都係跟政府條隊排,就算有學校社工和醫生轉介信都唔會有優惠特別快.
政府就係慢和拖時間囉!每半年一次去到都只係問一大堆問題,睇手冊,生字簿,默書簿,測驗卷和成績表,要經幾位醫生判斷後,再約心理醫生做評估,之後才轉介到專科醫生做訓練工作,到時好似返興趣班咁每星期去一次,有導師會教從遊戲中學習專注力,亦會教家長返屋企後應該點協助.
我所知就只係咁多,唔會有講座,政府醫生都會有講出面私營機構都有課程,但當然會好貴啦!現在我仲係維持在半年1次佳段,仲有排排,不過我見女女同學業無關,又唔係去到好惡劣,所以就慢慢排政府.

thx flower99
其實我都睇過bk某d媽咪提到自己資優小朋友表現,我覺得我女未去到好優o個種,人地可以上堂做一d程度較深課程而唔吃力,人地因為覺得課程低於自己水平而唔專心,但我女唔係呢一種,佢都係好心散,但無"自學"動機,唔會主動做d深又難o既野囉,但睇得出佢以幾成力可以跟到學校進度.....所以想搵d方法去幫一幫佢專注d~
我女下星期保檢,到時會同醫生講,真係唔該晒,因為我一路都唔知呢個途徑!!thx so much~
‹ 上一主題|下一主題