用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 九龍城/觀塘區應該點選校???
go

九龍城/觀塘區應該點選校??? [複製鏈接]

九龍城/觀塘區應該點選校???

小女就讀藍田區小學, 成績一般(全級考30名),

但本人家住九龍城,

想問如果選校應選九龍城區定觀塘區比較好??

有那些中學比較好!!

thanks!!

Re: 九龍城/觀塘區應該點選校???

肥妹仔,

咁妳有冇問學校囡囡屬於邊個banding?問老師ge 意見都好緊要架。選自行嗰時,妳真係要問老師ge意見呀。

不過如果係大抽獎ge 時候,無論邊個banding ,我諗我都會揀九龍城 。如果囡囡係band 1 ge,九龍城就真係好多選擇。就算妳驚同啲九龍城區ge 小學爭,妳可以係大抽獎嗰時揀他區ge沙田中學,咁妳都有好多機會架。

肥妹仔KanKan 寫道:
小女就讀藍田區小學, 成績一般(全級考30名),

但本人家住九龍城,

想問如果選校應選九龍城區定觀塘區比較好??

有那些中學比較好!!

thanks!!

Hi 肥妹仔:

如果你打算報返九龍城區,你要快d辨手續啦啦!問

肥妹仔:

咁妳先要預左囡囡所屬觀塘區個banding, 可能因為過了九龍城區而改變了。  

KamLee 寫道:
肥妹仔:

咁妳先要預左囡囡所屬觀塘區個banding, 可能因為過了九龍城區而改變了。  

另外你要統計一

vivi_vivi ,

Hi , 可唔可以俾啲意見。我囝囝今年喺九龍城華德小學讀五年級,佢之前成績都考全級十名內,但今次五年級第一次測驗就考得唔好,激死我啦    真喺擔心影响佢升中派位。 另外,想問以華德小學啲程度可否報如:DBS, 華仁,喇沙等中學,机會率高唔高,喺唔喺大想頭!!

徬徨的媽咪   :cry:  :cry:

lalalau,

我諗你攪錯左喇,我都係徬徨的媽咪一族呀,不過,妳可以問下007 丫,佢係專家嚟架,而且佢哋意見都好中肯架

hi amy625

妳好! 我都想問一下如果轉區 (唔揀小學校網) 選中學,學生的 banding 係應該點計法? 可否詳細的講清楚呀? 真係 15/16 都唔知轉唔轉區好!?!    唔該先!

[quote]
amy625 寫道:

另外你要統計一

mody:

其實我諗你應該

肥妹仔KanKan ,

其實對女仔來說,官塘區升中反而有著數,因為官塘有2間band 1 既女子中學,佢地都係地區名校,特別是st. cat,會考合格率好高!而且校風又好

BB2WONG
請問係邊兩間band 1 女子中學?
綽盈媽咪 ;-)

官塘區band 1英中有聖潔靈女子中學,藍田聖保禄女子中學
‹ 上一主題|下一主題