用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 遲報私校有什麼方法補救
go

遲報私校有什麼方法補救 [複製鏈接]

遲報私校有什麼方法補救

本來打算入讀津校,但朋友勸喻後,現在才想轉往私校,但我囝囝是今年9月入讀小一,請問各家長尚有什麼方法或途徑可以報讀私校呢?請指教。
另亦想請教九龍區有什麼私校是屬於基督教,又沒有咁大壓力?

Re: 遲報私校有什麼方法補救

Hi!Chungpo,可否告訴我為何不讀津校而轉往私校的原因,(是那間津校呢?)以我所知民生小學,於6月4日或5日招生,於6月9日進行面試,如果能考入將可以今年9月入讀小一,而且該校是屬於基督教,合乎你要求,要把握機會!希望能夠幫到你!      

chungpo 寫道:
本來打算入讀津校,但朋友勸喻後,現在才想轉往私校,但我囝囝是今年9月入讀小一,請問各家長尚有什麼方法或途徑可以報讀私校呢?請指教。
另亦想請教九龍區有什麼私校是屬於基督教,又沒有咁大壓力?

你好遲喎 , 因為大部份私校都係舊年報名, 已經有取錄名單架啦。如果果D私校而家重有位, 真係要諗諗去唔去讀好。

小學大抽獎尚未放榜, 其實你可以"Hau"住邊D心儀學校。因為好多時放榜後, 有D家長會抽到頂級津小(e.g. 喇沙), 同時佢又有私校係手, 咁就會放個私校位出黎, 可能都會有少量呢類位。

不如你睇下大抽獎抽到邊間先啦。又唔係話津校一定差過私校既
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

可以考慮陳守仁,油麻地直資小學。

音小

通常有第一, ニ輪收生.
報唔到第一輪, 可遲D報第ニ輪.
約9 - 10月左右面試. 你可打电話去問下!

sorry 冇睇清內容添, 如今年入讀小一可能真係遲D!

其實又唔駛咁灰心, 現在最緊要選定心儀私立小學, 然後去叩門做后補. 其實到開學時, 個個大執位, 好多人去考私校都係試下自己D小朋友得唔得. 到開學就放棄學位去讀番官/津校.
到時D私校收 后補就 要睇下邊個家長的誠意多D呢.我個friend 個囡就係派位唔理想, 四圍去叩門. 最后都揾到自己
心儀的小學.

不過如你太愴猝, 沒有充份準備,又15, 16. 抱著是但態度,又不認認真真去了解邊間私校適合自己小朋友. 建議都係再慮清楚轉校與否.

多謝咁多位的意見!
skyway1668,其實九龍灣基樂已經收了我囝囝,不過有朋友話近來有很多新移民小朋友入讀(其實唔係歧視佢

chungpo,

sorry, 我唔係好知九龍灣基樂好唔好, 不過, 既然你話囝囝唔識保護自己, 我覺得你更加應該訓練下佢, 而唔係逃避囉.....你太過保護佢, 令佢唔識點handle問題架!!

我唔覺得轉去私校係解決問題既方法. 如果純粹係學校質素問題, 我覺得可以轉校. 但如果係人際關係問題, 反而應該由你囝囝入手, 因為呢個問題到到都會遇到, 你估轉去私校就無咩?? 同儕間既欺凌到到都有, 連出名既男校我都聽過有呀!!
‹ 上一主題|下一主題